Yine kalanları değerlendirmece :)
Red velvet cake yapalı bayağa oldu aslında.Pudingli keki ondan daha önce yapmıştım.Çünkü red velvet cake 'in kenarlarından kalanlarla yaptım.Ama resimleri düzenle,tarif yaz derken biraz üşeniyorum sanırım.Sonra da bir sürü tarif birikiyor.
Bu sefer iki tane büyük kek yaptığım için kalanlar biraz daha fazla oldu.
Bende kalanları ilk önce ince bir kat olarak küçük borcam tepsiye yerleştirdim.
Arasına hazır çikolatalı pudingi -üzerinde yazan tarifine göre pişirip- sürdüm.Üzerine diğer kalan kekleri yerleştirdim.
Tekrar üstüne puding sürüp, bol hindistan cevizi ile süsledim.
Bir gece buzdolabında dinlendirince kek pudingi daha iyi çekiyor ve çok daha lezzetli oluyor.
Yine alelade yaptığım hiç özenmediğim, basit ama beklenmedik bir lezzet oldu :) Bugünlük de yine bu kadar...Afiyetle...
Son olarak şuan kuzenimin (berkacım) yaptığı mis gibi,bol köpüklü (yanında antepfıstıklı lokum ile) Türk kahvemi yudumluyorum :)
Evet yine kırmızı kadife kek (red velvet cake) yaptım.
Daha önce yaptığım tarif
hakkında aldığım yoruma istinaden tekrar yapacağımı söylemiştim.Gelen yorum adsız
olduğu için nasıl hitap edeceğimi bilemiyorum... Kendisi tarifi uyguladığında sıvık bir hamur elde ettiğini ve önce kekin
kabardığını sonra ise söndüğünü yazmıştı.
Tariflerimi önce deneyip
resimlerini çekiyorum ve sonra sizlerle paylaşıyorum. Arada benimde
tariflerim tutmuyor ama ne ile karşılaşıyorsam aynen yazmaya dikkat
ediyorum.O yüzden bu keki yaptığımda herhangi bir sorun
yaşamamıştım... Adsız olarak yorum yapan kişinin kekinde sorun yaşaması
açıkçası beni üzdü.Tarifi tekrar denedim. Bu sefer standart olduğu için
cup ölçüleri ile ölçeceğimi söylemiştim ve de öyle yaptım.
Yorum yazan kişiye de söylediğim gibi bazen kullandığımız bardak
ölçülerinin farklılığı,malzemelerimizin markası ya da yumurtanın büyüklüğü
tarifi etkileyebiliyor.Bende bazen başka yerden aldığım tariflere
eklemeler yapabiliyorum.Dediğim gibi eğer size karışım sıvık gelirse un
katabilirsiniz ama benim verdiğim ölçülerle sanırım bu kekten dördüncü
yapışım ve ben sorun yaşamadım. Belki kabartma tozu veya karbonatta bir
sorun vardı, bilemiyorum.Ama bütün malzemeleri ortalama bir su bardağı
ile ölçersek sorun olmaz sanırım :)
Neyse ben tarifi tekrar cup ölçüleri ile veriyorum.Yapım
aşamalarını da fotoğraflamaya çalıştım.Çok fazla resim olduğu için
sondaki "devamı" yazan kısma tıklarsanız resimleri ayrıntılı
görebilirsiniz.
Malzemeler:
-2 cup + 1/2 cup un
-2 cup + 1/2 cup toz şeker
-1/4 teaspoon (tbp) tuz
-1 cup süt
-1 paket hamur kabartma tozu
-1/4 tbp karbonat
-3-4 damla limon suyu (yaklaşık 1/4 tbp)
-1 tablespoon (tbsp) kakao
-2 yumurta
-1 cup sıvı yağ
-2 tbsp tereyağ
-1-2 damla vanilya aroması
-1/4 tbp kırmızı toz gıda boyası (miktarı isteğe göre değişebilir)
Tarifi:
İlk önce sütü bir bardağa alıp içine gıda boyasını ve vanilya aromasını ekleyip karıştıralım.
Un,kakao ve tuzu bir kaba eleyelim ve karıştıralım. Tereyağı
mikserle çok az çırpalım ve şekeri de ilave edelim.2 yumurtayı kırıp
çırpmaya devam edelim.Sıvı yağı da ekleyip tekrar çırpalım.Diğer kuru
malzemeleri ekleyip bir çırpıcı ile karıştıralım. Sonra sütü ekleyelim
ve güzelce çırpalım.Küçük bir kaseye limon suyunu koyup üzerine karbonat
ve kabartma tozunu ekleyip hızlıca çırpalım ve hemen kek karışımımıza
dökelim.Seri bir şekilde çırpıp yağlanmış ya da yağlı kağıt serili
dikdörtgen tepsiye dökelim.Ortalama 175-185 derecede 40-45 dakika arası
(fırından fırına göre değişebilir)pişirelim.
Daha sonra ara kremasını yapıp, istediğimiz ölçülerde ve sayıda katlandırdığımız keklerimizin arasına sürelim.
Ben krema ölçülerini vermiyorum.Çünkü daha önce yaptığım red velvet cake 'in kreması ile aynı.
Ama bu sefer kremamı pek beğenmedim.Dediğim gibi kullandığımız malzemeden ya da markadan tadlar ve kıvamlar
değişebiliyor.Daha önce yaptığım kadife kek kreması ile bu hiç birbirine
benzemedi. Aynı ölçüleri kullanmama ve tereyağını aynı yerden satın
almamıza rağmen biraz fazla baskın tereyağ kokusu vardı.Babam
memleketimizin ürünleri güzel olur diye Trabzon
tereyağını satan bir yerden alıyor.Ama onların da bu sefer sanırım
tutmamış ya da bize öyle geldi.Çünkü her zaman aldığımız ve severek
yediğimiz yağ bu sefer yemeklerde bile ağır oldu.Ya sütün yoğun tadının
olduğu bir mevsimdeyiz ya da başka birşey anlamadım ama biraz ağır
kokusu vardı. O yüzden içime pek sinmedi. Diğer
tarifteki malzemelerle aynı fakat ölçüsünü 2 katı olarak yaptım.Çünkü 2 büyük pasta
yapmıştım.Siz çok ağır olmayan hafif bir tereyağla yaparsanız krema çok
güzel oluyor.Denemenizi tavsiye ederim :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgylSjJwKMLHg2-nR2mOm3BMJYOK_RrjyF6FeETCbQ5ACBHoZtVm-zlq8Qj5nVESgj2tglrHeBDIQyUkIfh30HIaL6f2KiCDjESk0IvIxliLBnDRGbw-JM8-_RWFTHB2dj8XXGOEhcCV8U/s1600/red+velvet+cake+%282%29.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5pHqbw04Pfvp29Dzj5BBiybbhbAoCX0BkEKfErxRvEWYviIiODHQUpPL_t1LuKtESR5_JXaQpNNUrOspvV6pzYvqwatEbHRnx_JLRGWSOWedxOfsdQu42jirC34Aeq6A9KUcqa29Z5Lw/s1600/red+velvet+cake+%2832%29.jpg)
Süsleme olarakta benzer birşeyler yaptım.Annem daha önce yaptığım
kırmızı kadife keki çok beğenmişti ve misafirleri için tekrar yaptım
süslemesi de o yüzden aynısı gibi oldu. Bu tarifte üst kısımlarında iri
antep fıstığı parçalarını alt kısımda çikolatalı pasta süslerini
kullandım.
Bugünlükte bu kadar...Biraz uzun oldu ama her ayrıntıyı anlatmaya
çalıştım.Sanırım verdiğim tarif neden
olmadı acaba diye, adım adım yapacağım derken delirdim resmen :) Şaka bir
yana nerede bir sorun varsa deneyerek sizlere cevap vermek
isterim...Afiyetle...
Fotoğraflı yapım aşamaları için aşağıdaki "devam" yazısını tıklayın lütfen...
Badem ezmesi yapımı aslında çok kolay tabi bu benim tarifim.Yani gerçek badem ezmesi nasıl yapılır ve içinde neler vardır bilemem ama benim yaptığım badem ezmesi daha önce İstanbul'da 2 yerden aldığım ve tadına baktığım badem ezmelerinin ortalama tadı gibi... Yani bence tadı çok güzel, ne çok sıvık ve çok yağlı ne de çok kuru... Tabi kıvamını ayarlamak önemli.
O yüzden size tam ölçü veremeyeceğim :( Daha önce badem ezmesi diye bir tarifim var aslında ama bu sefer tarifle biraz daha oynadım.Aslında malzemeler aynı ama dediğim gibi şekerini veya bademini fazla kaçırırsak kuru oluyor ve bir araya toplanmıyor, yağı fazla olursa bu seferde şeklini koruyamıyor ve sürekli yağ bırakıyor...
Bu kaçıncı yapışım bilemiyorum ama resimlerdeki yaptıklarımdan çok kısa bir süre önce kuzenimin nişanı için yapmıştım fakat onun tadı ve kıvamı hiç içime sinmedi. Yani fazla şekerli ve yağlıydı... Aklım neredeyse! O kadar çok yaptığım tarifin kıvamı bana göre o zaman tutmamıştı ama tadına bakanlar çok beğenmişti...
Malzemeleri dediğim gibi çok az ; badem,pudra şekeri,yumurta akı,acı badem aroması,badem yağı ve şuruptan oluşuyor. Ama kıvamını ayarlamak için her defasında ondan biraz bundan biraz karıştırıp rondodan geçirip iyice yoğuruyorum.O yüzden ekleme yaparken hangisinden tam olarak ne kadar koyduğumu bilemiyorum ama yapmak isteyen olursa daha önce tarifini verdiğim badem ezmesinin malzemelerinden yola çıkarak yapabilir...Bu kadar... Afiyetle.
Not: Resimler biraz fazla oldu sanırım ama hepsini çok beğendim :) O güller ne heryerden çıkmış öyle diyebilirsiniz diye ben önceden söyleyeyim; onları ben yaptım ve görünüşleri çok hoşuma gittiği için sanırım ne yapacağımı şaşırdım :)