DONUT
Ne zamandır donut yapmak istiyordum, sonunda yapabildim ve bugüne kadar niye yapmamışım ki dedim...
Donut çok lezzetli bir tatlıymış. Ben yağda kızardığı için açıkçası ya çok yağlı ve ağır bir tadı olacağını ya da içinin hamur kalabileceğini düşünüyordum. Çok şükür ki yumuşacık puf gibi ve nerdeyse hiç yağsız bir tatlı çıktı ortaya :)
Kendim yaptım tabiki ama incecik bir hamurun 30- 40 saniye gibi kısa bir sürede kabarıp tombiş tombiş oluşuna çok şaşırdım ve de çok hoşuma gitti :D
Tarifi internetten baktım ve hepsinden biraz uygulayarak bir tarif çıkardım kendime. Yani bazısı mayayla unu karıştırıyor, bazısı mayayı ıslatıyor ya da bütün malzemeleri karıştırıp yapıyor... Sonuçta mayalandırma söz konusu ve herkesin bildiği yollar ama ilk defa yapınca acaba öylemi yapsam böylemi derken işte yine bi kısmını bi tarife göre bi kısmınıda başka tariflere göre yaptım.
Hamurun kıvamı konusu da biraz beni düşündürdü... Yani kimisi bayağa bi sıvık hamur yapıyor, kimisi de ele yapışmayan koyu kıvamlı hamurla yapıyor. Benim hamurumda yumuşak ama ele pek fazla yapışmayan bir hamur oldu.
Bu tarifi yapmak isteyenlere gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim...
Malzemeler:
-1,5 yemek kaşığı maya (tepeleme olmayacak, 10 gr kadar)
-2 yemek kaşığı un
-2-3 yemek kaşığı ılık su
-1 yemek kaşığı toz şeker
-3,5 su bardağı un (tepeleme değil yaklaşık 400gr)
-1- 1,5 yemek kaşığı (25 gr) eritilmiş ve ılınmış margarin
-1 yumurta
-1 su bardağı ılık süt
-Yarım su bardağı toz şeker (yarım bardaktan biraz az olabilir)
-1 tutam tuz
-1-2 damla vanilya aroması (ya da 1 paket toz vanilya aroması)
Tarifi:
İlk önce küçük bir kaseye mayayı, şekeri, unu ve ılık suyu alıp karıştırıyoruz ve kabarması için biraz bekletiyoruz.
Bu arada unu karıştırma kabına alıp, üzerine tuz ve toz şekeri ekleyip karıştırıyoruz. Eritilmiş ve ılınmış margarini ekleyip yine karıştırıyoruz. Yumurtayı ekliyoruz ve biraz daha karıştırıp, ılık sütü ekliyoruz. En son kabarmış olan maya karışımımızı da ekleyip, tahta bir kaşıkla bir müddet karıştırıyoruz.
Mayalanması için üzerini kapatıp ılık bir yerde yaklaşık 1-1,5 saat kabarana kadar bekletiyoruz.
Kabaran hamurumuzu hafif unlanmış tezgahımıza alıyoruz. Biraz yumuşak olduğu için arada elimizi unlayarak hamuru hafif yoğuruyoruz.
Merdane ile ince bir şekilde açıyoruz (yaklaşık yarım parmak kalınlığında).
Kalıp yardımı ile ya da yoksa bir bardak ile yuvarlaklar kesiyoruz. Ortalarını da yine küçük bir kalıpla yoksa şişe kapağı gibi birşeyle çıkarıyoruz.
Kestiğimiz hamur parçalarını hafif unlanmış tepsiye alıp 10-15 dakika gibi, yine mayalanması için bekletiyoruz.
Bol kızgın yağda :) ortalama 30-40 saniye gibi kısa bir sürede arkalı önlü pişiriyoruz.
Çikolatalı glaze:
Burada ölçü kullanmadım yani göz kararı yaptım. O yüzden ölçü vermeden yazacağım ama 1 e 1 ölçü kullanarak yapabilirsiniz sanırım.
Malzemeler:
-Eritilmiş margarin
-Pudra şekeri
-Süt
-Vanilya aroması
-Sıvı krema
-Bitter çikolata
Tarifi:
İlk önce pudra şekerine eritilmiş ve soğumuş margarini ekelyip çırpıyoruz. Koyu fakat hafif akışkan bir kıvam olana kadar süt ekliyoruz. En son vanilya aroması ekleyip güzelce çırpıyoruz ve bir kenarda bekletiyoruz.
Sıvı krema ve çikolata ile bildiğimiz ganaj krema yapıyoruz. Yani sıvı kremaya kaynatmadan ısıtıyoruz içine parça bitter çikolataları ekleyip çırpıyoruz. Soğuyunca içine diğer karışımı (sütlü pudra şekerini) ekleyip çırpıyoruz.
Pişen ve ılınan donutlarımızı çikolatalı karışıma batırıp fazlalığını akıtıyoruz daha sonra kenarlarını antep fıstığı ya da pasta süslerine batırıyoruz.
Elinize sağlık bende hiç yapmadım çok nefis ve çok güzel olmuşlar denemeyi düşünüyorum sizin tarifle umarım bende başarılı olurum sevgiler
YanıtlaSilTeşekkurler... Başta bende denemekte tereddütlüydüm ama yapımı sandığım kadar zor değilmiş ve tadı da çok lezzetli oluyo... Umarım sizde memnun kalırsınız... Sevgiler...
SilNe güzel bir görüntü.ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler...beğenmenize sevindim ;)Sevgiler...
Sil