13 Ekim 2013 Pazar

ŞERBETLİ KADAYIFLI BAYRAM TATLISI

Uzun bir aradan sonra bayram tatlısı için mutfağa girdim...

Hem kadayıflı, hem şerbetli bir tatlı olsun dedim ve ortaya farklı bir sunum çıktı :) 

Yapımı ve servisi kolay küçük küçük kadayıflı tatlılarımın hamurunu yaparken, klasik kalburabastı ve şekarpare hamuru karışımı bişeyler yaptım. Yani aslında ben biraz yine kattım karıştırdım :) ama çok lezzetli ve güzel oldu ;) 

Hemen tarife geçip kısaca yazmaya çalışıcam çünkü yarın Çanakkale'ye ailemin yanına gidicem :) biraz işlerim var ve tatlı yapayım filan derken koşuşturuyorum resmen :D

Hamuru için:

-1 yumurta

-125 gr (yarım paket) margarin

-Yarım su bardağı sıvı yağ

-Yarım su bardağı yoğurt

-1 tatlı kaşığı sirke

-1 tutam tuz

-3 yemek kaşığı irmik

-1 paket hamur kabartma tozu 

-4 cup (su bardağı) un (daha az ya da daha fazla olabilir kıvamına göre ayarlanıcak. Ele yapışmayana kadar)

-100 gr kadayıf

Şerbeti için :

-4,5 cup toz şeker

-3,5 cup su

-2-3 damla limon suyu

Tarifi:

İlk önce margarini eritip,içine sıvıyağı ekliyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Karıştırma kabına yoğurt, ılınan margarinle yağ karışımı, tuz, sirke, kabartma tozu ve irmiği ekleyip kaşıkla biraz karıştırıyoruz. Daha sonra içine aldığı kadar yani ele yapışmayana kadar un ekliyoruz ve güzelce yoğurup dinlenmesi için üstüne bir bez örtüp bekletiyoruz.

Bu arada ortasına koymak için kadayıfları tavada biraz, rengi hafif dönene kadar kavuruyoruz ve bir kasenin içinde biraz karıştırıp ufaltıyoruz.

Daha sonra şerbet malzemelerini tencereye alıp kaynatıyoruz. Kaynayınca içine limon suyunu da ekleyip soğumaya bırakıyoruz.

Dinlenen hamurumuzdan küçük parçalar alıp muffin kağıtlarına iyice bastırarak yerleştiriyoruz. Ortası boş olacak şekilde bütün kalıpları hamurumuz bitene kadar kapladıktan sonra, biraz buzdolabında dinlendirip, ortasına kavurduğumuz kadayıfları paylaştırıyoruz. Hepsinin üstüne birer ceviz parçası koyup, 185 derece de önceden ısıtılmış fırında ortalama 30-35 dakika hafif kızaran kadar pişiriyoruz.

Fırından çıkan tatlılar biraz ılınınca muffin kağıtlarından çıkarıp, soğumuş olan şerbetten üzerlerine gezdiriyoruz.

Bu tarifim de bu kadar;) Afiyetle...

Kurban bayramınızı kutluyorum ve herkese hayırlı, huzurlu, musmutlu, tatlı bayramlar diliyorum :) 

8 yorum:

  1. Ellerine sağlık süper görünüyor :)

    YanıtlaSil
  2. SADECE İYİ BAYRAMLAR DİLEKLERİMİ SUNAYIM ŞİMDİLİK,BAYRAMDAN SONRA TAM ZİYARETLERİMİ BAŞLARIM,BU SENE BENİM İÇİN DE BAYRAM SEVDİKLERİMLE BERABER OLMAK KIYMETİNİ DAHA İYİ ANLADIM....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler... sizede iyi bayramlar :) Ben uzun zamandır sadece tariflere bakıp geçebiliyorum :( aslında uzun uzun bloglarda kalıp o güzel tariflere yorumlar bırakmak isterdim ama yeni bir düzen kurma telaşı nedeniyle, tatlı denemelerime bile ara vermek zorunda kaldım... bu arada ben de uzakta olunca, eve geldiğimde daha iyi anladım ailemin kıymetini... ;)

      Sil
  3. Geçmiş bayramın mübarek olsun ellerine sağlık sunumda çok şık sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler... sizlerinde geçmiş bayramı mübarek olsun ;) Sevgiler...

      Sil
  4. selamlar bi sorum olacakti. hamuru muffin kalibina tam olarak nasil yerlestiriyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar :) Hamurdan küçük parçalar alıp muffin kalıbına elimle bastırarak yerleştiriyorum. Yalnız burda kullandığım muffin kalıbı standart cupcake için olanlar kadar ince değil. Biraz daha sert, o yüzden rahat şekil verilebiliyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi Pazarlar dilerim. Sevgiler...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...