29 Aralık 2013 Pazar

PASTA

pasta
Çoook uzun bir aradan sonra, bu yılın son tarifi olan pastamı sizlerle de paylaşmak istedim...
Cake
Geçen bu uzun ara, yine benim için yoğun bir dönem oldu. Sürekli koşuşturma ve bir yerlere yetişme telaşı nedeniyle tarif yazamadım bloga. İstanbu'da, Çanakkale de ki gibi bol zamanım ve malzemelerim yok ne yazık ki. Bu yüzden bundan sonra daha çok pratik tarifler denemek istiyorum...
Şimdi sıra kolay ama hafif ve lezzetli pasta tarifime geldi :D Daha önce yayınladığım pandispanya tarifimde birazcık değişiklik yaptım sadece. Rengi biraz daha açık olsun diye yumurta sarısını azaltmaya çalştım ;) 
krema
Malzemeler;
-4 yumurta (2 yumurta sarısı kullanılmayacak)
-3 kahve fincanı toz şeker
-1 paket vanilin
-3 damla limon suyu
-1 paket hamur kabartma tozu
-3,5 bardak un
ganaj krema
Tarifi:
Yine kelepçeli kalıp kullanıyorsak altına yağlı kağıt seriyoruz, kenarlarını ise sıvı yağla yağlayıp hafif un serptikten sonra fazlalıkları silkeliyoruz.
Un ve kabartma tozunu bir kaba eliyoruz. Daha sonra iki bütün yumurtayı ve iki yumurta akını mikserle çırpıyoruz. Toz şekeri de ekleyip 5-6 dakika daha çırpıyoruz. Vanilin ve limon suyunu da ekliyoruz. En son un ve kabartma tozu karışımını da ekleyip biraz daha çırpıyoruz.
Kelepçeli kalıba döküp 160 derece hafif ısınmış fırında bir saat pişiriyoruz.
Bu pandispanyanın tek kat olmasını istediğim için geniş bir kalıba döküp öyle pişirdim ve piştikten sonra daha küçük kelepçeli kalıba göre kesip öyle kullandım.
Fırından çıkınca soğuduktan sonra kalıba göre kesip kalan kenarlarıyla truf yapabilir ya da pastanın üzerine dekor olarak da kullanabiliriz ki ben truf yaptım ;)
Üzerine hazır krema kullandım ve tarifinde yazan ölçüden daha koyu kıvamlı yaptım. Soğuyan kremayı şekerli sütle ıslattım ve buzdolabında beklettiğim kremayla üzerini kapladım. Kalan kremayı çok az kakao ile çırpıp hafif krem renk aldıktan sonra sıkma torbasına alıp kenarlarına büyük toplar şeklinde sıktım.
çikolatalı pasta
Orta kısmına ganaj krema yapıp döktüm. Bunun için de; Yarım kutu sıvı kremayı ocakta ısıtıp içine 200 grama yakın bitter çikolata döküp erittikten sonra, ara ara karıştırarak soğuttum. Pastanın ortasına krema toplarının içine fazla taşmayacak şekilde ganaj kremayı döküp yine buzdolabında katılaşması için beklettim.
Bitter çikolatayı rende ya da bıçakla sıyırıp ganaj kremanın üzerine serpiyoruz.
Pastamız bu kadar ;) Afiyetle... Şimdi den yeni yılınız kutlu olsun ;) Herkese mutlu, sağlıklı, huzurlu, güzel yıllar diliyorum... 
çikolata

2 yorum:

  1. Merhabalar canım,
    Bu nefis pastanın tadında,tüm sevdiklerinizle bir arada mutlu yıllar diliyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar ;) Çok teşekkür ederim :D Size de sevdiklerinizle birlikte mutlu, sağlıklı, huzurlu yıllar diliyorum ;) Sevgiler...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...