20 Mart 2013 Çarşamba

İÇLİ KÖFTE

içli köfte

İçli köftelerin resimlerini daha önce facebookta paylaşmıştım ama tarifini yayınlamaya anca sıra gelebildi...

haşlanmış içli köfte

Aslında içli köfteyi herkes sevmez ama tadı gerçekten çok lezzetli oluyor.Benim yaptığım içli köftenin lezzetli olmasının sırrı sanırım içinde neredeyse kıymadan çok ceviz olması.Gerçekten çok lezzetli oluyor... :)

Ölçüleri tam olarak veremeyebilirim çünkü kıvamını ayarlamak için, sürekli azar azar un ve su katıyorum.Ama yinede ortalama ölçüleri vermeye çalışacağım.

Malzemeler:

-2,5 su bardağı ince bulgur

-1 su bardağı un (unun hepsini bir seferde dökmüyoruz, gerektikçe ilave edeceğiz)

-1 yumurta

-1 çorba kaşığı biber salçası

-2 çorba kaşığı domates salçası

-5 yemek kaşığı irmik

-tuz

-karabiber

-bulguru ıslatmak için sıcak su

haşlanmış içli köfte
içli köfte

 İç harcı için:

-300 gr kıyma

-5-6 yemek kaşığı tereyağ

-yarım su bardağı sıvı yağ

-2-3 su bardağı iri dövülmüş ceviz

-2 orta boy soğan

-2 yemek kaşığı biber salçası

-1 yemek kaşığı domates salçası

-1 yemek kaşığı hazır salça (hazır salçalar biraz tatlı oluyor ve lezzet verdiği için ekliyorum)

-Baharatlar; kimyon,sumak,isot,tuz,bulyon (baharatları damak tadınıza göre 1 er tatlı kaşığı olarak ekleyebilirsiniz)

walnut
içli köfte

Tarifi:

Bulgur ve irmiği bir kapta karıştırıp üzerini biraz geçene kadar sıcak su ekliyoruz ve kapağını kapatıp şişmesi için bekletiyoruz.

haşlanmış içli köfte

İç harcın hazırlanışı; soğanı ince ince küp şeklinde doğruyoruz.Tereyağ ve sıvıyağı geniş bir tavaya alıyoruz ve soğanları ekleyip biraz kavuruyoruz.İçine kıymayı ekleyip bir müddet, suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Baharatlarımızı,cevizi ve salçayı ekleyip biraz daha kavurarak pişiriyoruz. Soğuması için kenarda bekletiyoruz.

Bu arada şişmiş olan irmiğin içine diğer malzemeleride ekleyip güzelce yoğuruyoruz.Kıvamını kontrol etmek için ara ara hamurdan parçalar alıp içini açmaya çalışıyoruz.Eğer içi açılmıyor ya da açılırken yırtılıyor ise kıvamına göre un ya da su ekleyerek güzel bir hamur elde ediyoruz.

Hazırladığımız bulgurlu hamurdan istediğimiz boyutta parçalar alıp yuvarlıyoruz ve parmaklarımızla içini açıyoruz.Soğumuş olan harcımızdan, bulgurlu hamurun içine fazla olacak şekilde bastırarak koyuyoruz ve ağız kısmını limon şekli gibi kapatıyoruz.

Ben 35-40 tane içli köfte yapıp derin dondurucuda saklıyorum. Arada akşam yemeklerinde filan 5-6 tane köfteyi alıp, açılmasını (buzunun çözülmesini) beklemeden bazen kaynayan sıcak suda 7-8 dakika haşlıyorum ya da kızgın yağda yine çevirerek 7-8 dakika kızartıyorum. Afiyetle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...