17 Mayıs 2013 Cuma

İRMİK HELVASI

Dün Regaip Kandili diye irmik helvası yapayım dedim... Ama değişik bir helva olsun diye yine kendimce tarife ekleme yaptım ve iyki de öyle yapmışım...

Ben helvayı yapıp hemen kursa gittim. Yani tadına bakamadım bile. Eve geldiğimde direk napmışsın sen öyle dediler, bende tabi şaşırdım... Meğer irmik helvasını diyorlarmış... Çok sevmişler :)

farina

Gerçekten tadı çok güzeldi... Kokusu Çanakkalenin meşhur peynir helvasını andırıyor. Bunun nedeni sanırım içine eklediğim yarım bardak sıvı krema :)

Hemen fazla uzatmadan kısaca tarifini vericem zaten bildiğimiz irmik helvası; irmik, şeker, su-süt ve tabi bi de benim eklediğim kremadan oluşuyor :)

helva

Malzemeler:

-Tereyağ (burada ölçü veremiyorum ama hatırı sayılır bi miktar ekledim sanırım. Yani ortalama 200 gr olabilir)

-Sıvı yağ (yarım çay bardağı kadar)

-3 su bardağı irmik

-3 su bardağı toz şeker

-1,5 su bardağı süt

-Yarım su bardağı sıvı krema

-1 su bardağı su

pekmez

Tarifi:

İlk önce tereyağ ve irmiği tencereye alıyoruz ve biraz karıştırıp içine 1 bardak toz şeker ekliyoruz. Bir müddet rengi hafif koyulaşana kadar kavuruyoruz.

irmik helvası

Bu arada bir kabın içine sütü, kremayı ve suyu ekleyip tel çırpıcı ile güzelce çırpıyoruz.

ballı pekmezli irmik helvası

Kavrulan irmiğin altını iyice kısıp süt karışımımızı eklerken bir yandan da helvamızı karıştırmaya devam ediyoruz. Hafif orta ateşe alıp koyulaşana kadar karıştırıyoruz. Daha sonra servis tabağına alıp soğutuyoruz.

Ben bazılarını suffle kabına koyup pekmez bal ve şeker karışımı ile üstünü kaplayıp fırınladım. O da değişik ve lezzetli oldu. Bunun için de;

-1,5 yemek kaşığı bal

-Yarım yemek kaşığı pekmez

-Yarım yemek kaşığı toz şeker

Hepsini güzelce çırpıp, suffle kabındaki helvaların üstünü bu karışımla kaplıyoruz ve üzerine ceviz koyup fırında 20-25 dakika üstü köpük köpük olup hafif koyulaşana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca iyice soğumasını bekleyip daha sonra servis ediyoruz... 

Bugünlükte bu kadar. İnstagram ve facebook tan yazdım ama tekrar herkesin geçmiş Regaip kandili mubarek olsun... İyi hafta sonları... Afiyetle...

irmik

8 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım nefiss bir helva olmuş tek kelimeyle harika sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler... Laptopum tamirde olduğu için bu aralar yorumlara cevap yazıp, bloggları da pek gezemiyorum :) Sevgiler...

      Sil
  2. tamirden gelen laptopta ne güzel tarifler eklenecek .....helva ise süper ,pekmezli sende gördüm ve bayıldım,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim... Evet heycanla laptopumu bekliyorum :) Yorumları bile çok geç cevaplayabiliyorum. Kusuruma bakmayın :) Sevgiler...

      Sil
  3. Bloğunuz çok hoş irmik helvasıda çok güzel görünüyor elinize sağlık..Bloğunuzu izlemeye aldım benim bloğumada beklerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Hanife hanım... Beğenmenize sevindim :) Yorumunuzu yanıtlamadan hemen blogunuza baktım, gerçekten blogunuz çok güzel ve hemen takibe aldım :) Sevgiler...

      Sil
  4. gerçekten farklı bir helva farklı tad çok süper eline sağlık

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...