29 Mayıs 2013 Çarşamba

RENGARENK MACARONLAR

macaron

Evet yine macaron, yine macaron...

Macaron tarifini daha önce birçok kez yazmıştım aslında ama bu sefer hiç fire vermeden ve sorunsuz bir şekilde olunca sanırım bu işi çözdüm diyebildim ve de tekrar ayrıntıları ile sizlerlede paylaşmak istedim...

renkli macaronlar

Macaron yapımını birçok kişi soruyor. Nasıl yapılıyor, benimkiler neden olmuyor, çatlıyor ya da eteklenmiyor gibi. Aslında yapımı çok basit.Yani yaptıkça insanın eli alışıyor, kıvamına ve ne kadar çırpılması gerektiğine.

Bence macaronların çatlamasının ya da eteklenmemesinin en önemli sebebi macaron hamurunu fazla ya da az çırpmak. Yani ne kadar çok çırparsak ve koyu kıvamlı olursa daha iyi olur diye düşünülmemeli.

Ben macaronu çok kez denedim ve çoğu kez de macaronlarım ya çatladı ya da eteklenmedi. Ama bıkmadan tekrar tekrar denedim ve nasıl yapılması gerektiğini az çok anladım. Yani sürekli deneyerek kıvamına alışılıyor :)

Şimdi tekrar gramlarıyla malzemeleri ve yapım aşamalarını anlatmaya çalışıcam...

Malzemeler:

- 90 gr yumurta akı

- 117 gr badem unu

- 144 gr pudra şekeri

- 72 gr toz şeker

- 1 tutam tuz

- Kakaolu yapılacaksa, malzemelere ek olarak 5 gr kakao

Tarifi:

90 gr yumurta akını bir tutam tuz ile biraz çırpıyoruz (yumurta akları köpürene kadar). Çırpmaya devam ederken kenardan toz şekeri azar azar ekliyoruz ve mikserin hızını da yavaş yavaş arttırıyoruz.

pembe macaron

Yumurta akları sert ve akmayan kıvama gelinceye kadar çırpıyoruz. Karıştırma kabını ters çevirdiğimizde akmayan kıvamda ise çırpmayı bırakıyoruz. Burda önemli olan nokta çok çırpmamak yani kabı ara ara mikseri durdurup ters çevirirsek anlayabiliriz.

Daha önceden birbiriyle karıştırılmış ve elenmiş olan pudra şekeri ve badem unu (badem tozu) karışımını yumurta aklarına döküp alttan üste doğru katlayarak karıştırıyoruz.

Biraz akışkan bir kıvam alınca yani silikon spatulanın ucundan kaba akıp yayılıyorsa karıştırmayı bırakıyoruz ve sıkma torbasına alıp aralıklı olarak yağlı kağıt serili tepsiye yuvarlaklar sıkıyoruz. Tepsiyi bir iki kere tezgaha vuruyoruz ve baloncukları patlatıyoruz :)

Bir ya da iki saat oda ısısında bekletiyoruz ve 140 derece fırında ( fanlı fırın ya da fansız farketmez aynı ısıda) 20 dakika pişiriyoruz. Fırından alınca iyice soğuduktan sonra yağlı kağıttan rahatlıkla çıkartabiliriz.

Yumurta akının ayrılma olayını yazmayı unutmuşum :)

Bundan önceki yaptığım macaronlarda 3-4 gün önce yumurta aklarını ayırırdım ama bu kadar çok renk yapınca şunu da mı yapsam bunu da mı derken öyle 3-4 gün bekleyemedim. Yani bi gece önceden ayırıp buzdolabında kapalı bi kapta sakladım ve macaronları yapacağım zaman, 1 saat önceden oda ısısında bekletip o şekilde kullandım.

chocolate

Kreması için:

Aslnda istenilen krema kullanılabilir. Ben beyaz çikolatalı ganaj (sıvı krema + beyaz çikolata) ile tereyağ ve pudra şekerini çırptım. İçine biraz badem unu ve vanilya aroması ekledim. Mikserle güzelce çırptım ve buzdolabında biraz katılaşana kadar beklettim. Macaron renklerine göre kremayı 5 e ayırdım. Sonra renklerine göre de gıda boyası ve aromalar ekledim. ( turuncuyu portakal aromalı, sarıyı limon aromalı) 

Pembe olanı yine orman meyvalı kremşanti ile mor olanı 3-4 yemek kaşığı karamel (sıvı krema +toz şeker) ve fındık aroması ile yeşil olanı da bol Antepfıstığı ile karıştırdım. 

Kakaolu olan da ise sadece bitter çikolatalı ganaj kullandım. 

Bu macaronları ingilizce kursunda ki arkadaşlar için yaptım ve çokta sevdiler :)

Bu günlükte yine bu kadar... Cuma günü İstanbula gideceğim için yine uzun bi süre tarif yazamayacağım ne yazık ki :( Ama inşallah çok eğlenip, gezeceğim :) Afiyetle

Not: Herzaman söylediğim gibi; macaronları yaparken internetten bir çok tarif ve bir çok video izledim... Emeği geçen herkese teşekkürler :)

16 yorum:

  1. Resimler birer tablo gibi macaronlar mükemmel görünüyor elinize sağlık ne kadar güzel detaylı anlatmışınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Beğenmenize sevindim :) Kendimce biraz anlatmaya çalıştım... Sevgiler...

      Sil
  2. Merhabalar,
    En iyi yemek sitelerini toparladığım bir yemek sitesi kütüphanesi oluşturdum:)
    Listemde siz de varsınız, bilgilendirmek istedim.
    Çalışmalarınızda başarılar...
    Ziyaret etmek isterseniz:
    En İyi Yemek Siteleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
      Çok faydalı bir site olmuş.
      Çalışmalarınızda başarılar.
      Sevgilerle...

      Sil
  3. Değerli Arkadaşım,
    Birbirinden cici rengarenk macaronlar çok profösyonelce sizi tebrik ediyorum.Ellerinize sağlık canım.Selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel ve içten yorumun için çok teşekkür ederim :) Mutlu hafta sonları ;) Sevgiler...

      Sil
  4. Ya harika gözüküyor bayıldım bı şey merak ettım el mikseriyle yapılır mı ypksa illa su meshur mikser mi lazım sultan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim...beğenmenize sevindim ;) tabi ki olur :) bende zaten el mikseri kullanıyorum ;) Sevgiler...

      Sil
  5. çok güzel olmuş ama bende evde denedim çok şekerli oluyor bir tanesi kesiyor ama dışarda yediklerimiz böyle çok şekerli değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemenize sevindim ;) yorumunuzu geç yayınlayıp, geç cevap verebildim, kusura bakmayın... bu ara yoğunluktan pek giremiyorum bloguma... bende tarifi başka tariflerin karışımı şeklinde oluşturdum ;) ama ortalama olarak macaron hamuruna buna yakın hatta fazla bile şeker ekleyebiliyorlar... ara kremada bu şeker oranını azaltırsanız belki tadını istediğiniz kıvamda dengeleyebilirsiniz ;) bende umarım kısa bir süre içinde fırsat bulursam daha az şekerli bir tarif deneyip bloga ekleyebilirim ;)

      Sil
    2. renkler nasıl güzel cıvıl cıvıl ellerinize sağlık benim yaptıklarımın rengi niye canlı olmuyo jel boya kullandığımdan olurmu hamur halindeyken çok güzel rengi fırına girince değişime uğruyolar lütfen cevap verin aciiilll çok teşekkürler

      Sil
    3. Kusura bakmayın bloga neredeyse hiç zaman ayıramıyorum bu aralar :( o yüzden mesajınızı da yeni gördüm... acil demişsiniz bir de :( belki internetten araştırmış ve cevap bulmuşsunuzdur ama ben yine de bildiğim kadarını yazayım... emin olmamakla birlikte ben fırın ısısından ya da pişirme sürenizden kaynaklanmış olabileceğini düşündüm. Yani nasıl ıslak bir kumaş bile kurudukça rengi daha mat oluyor ise macaronlarda sanırım fırında kaldıkça daha fazla kurudukları için canlılığı gidip solmuş oluyorlar ;) sanırım fırın ısısını ve derecesini benim gibi ayarlamışsınızdır ama belki fırınınızın markasından dolayı ısı ayarları biraz da olsa değişebilir. Bir kaç denemede alışırsınız ama. Bu arada boyanın jel sıvı ya da kuru olması hiç farketmiyor zaten bir yudum eklendiği için kıvamı etkilemez ;) Tekrar kusuruma bakmayın, İstanbul'a yerleşme ve alışma telaşı içinde olduğum için hiç zamanım kalmıyor... İnşallah yardımcı olabilmişimdir... Sevgilerimle

      Sil
  6. Bayıldım hem tarife hem de macaronlara,inşallah o safhaya geldiğimde macaron yapımını tarifinizle deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel ve içten yorumunuz için :D İnşallah tarifi deneyince memnun kalırsınız ;) Gerçi fırsat bulduğum vakit farklı tarifler de denemek istiyorum... Sevgilerle :)

      Sil
  7. merhabalar oncelikle yaptiklariniz sahane gorunuyor bende sizing gibi sonuclar elde etmeyi cok isterdim :)
    Ben cok denedim ancak bir turlu yapamadim hep pisirmeden yana sikintim oldu. Acaba bana nasil pisiricegimi ayriltili yazar misiniz size zahme olmazsa altli ustlude mi pisiricem turboda mi? bi de cogu kez ganaj olayini denedim ama olmadi kullandiginiz kremanin markasi nedir? cok soru sordum kusura bakmayin sorularimi yanitlarsaniz beni cok mutlu edersiniz simdiden tesekkur ederim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar... Çok Çok geciken cevabım için özür dilerim :(
      Uzun zamandır bloga tarif koyamadığım gibi, girip bakamıyorum bile. O yüzden kusura bakmayın yorumunuzu yeni gördüm.
      Fırnda pişirme konusuna gelince ; her zaman altlı üstlü açık olarak pişiriyorum. Turbo fırında da denedim normal fırında da gerçekten farketmiyor. Önemli olan yumurta akını çırparken ne az ne de çok çırpmak. Çünkü yumurta akı, hamuru sabit ve kabarık tutuyor. O yüzden yumurta akını çırparken kabı arada yanlattığınızda akmıyorsa, olduğu yerde kalıyor ise, kıvamı olmuş demektir.
      Ganaj yaparken, krema olarak o gün hangi marka (tikveşli,sütaş,pınar...gibi) denk gelirse kullanıyorum :D Çünkü cidden farketmiyor. Bir küçük kutu sıvı kremayı tencereye döküp ısınana kadar bekliyorum. İçine bir iki parça çikolata atarak anlayabilirsiniz. Çikolata erimiş ise hepsini boşaltıp, dilerseniz ocaktan almadan karıştırarar, bir iki dakika bütün çikolatalar eriyene kadar bekleyebilirsiniz. Koyu krema olarak kullanacaksanız; katılaşana kadar arada karıştırarak buzdolabında iyice soğutun. Sıvı olarak tatlınızı kaplayacaksanız (250 gr çikolatayla); buzdolabına koymadan soğuyana kadar karıştırıp tatlınızın üzerine uygulayabilirsiniz. Burda önemli olan bir nokta da ganaj (koyu kıvamlı krema) olan için çikolatayı fazla kullanırsanız (300-350 gr) daha koyu bir kıvam elde edebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi Pazarlar diliyorum. Sevgiler...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...