29 Nisan 2013 Pazartesi
24 Nisan 2013 Çarşamba
ETSİZ TEPSİ MANTISI
Dün evde kimse yoktu ve benimde pek evden çıkasım yoktu.Bende ne yapsam acaba derken, cupcake yapmaya karar verdim ve yaptımda... Ama cupcakeler pişerken bi anda nasıl oldu ise kendimi mantı yaparken buldum. Sanırım can sıkıntısından oyalanacak birşeyler aradım :) Dün mantıyı yaparken adım adım fotoğraflarını instagram ve facebook da paylaşmıştım. Bugünde tarifi ve resimleri toparlayıp kısaca bloga da yazayım dedim.
Dediğim gibi bir anda mantı yapmaya kalktığım için buzluktan kıymayı çıkarıp açılmasını beklemek çok uzun sürecekti. O yüzden bende kıymasız yapmaya karar verdim ki ben zaten bu şekilde daha çok seviyorum.
Tepsi mantısını aslında anneannem çok güzel yapar. Yani onun yaptığı mantıyı mutlaka yemek lazım...
Benim mantım biraz farklı olabilir çünkü tarifini hiç sormamışım anneanneme ve evde annem de olmayınca, biraz uydurdum iç harcını ama çok lezzetli oldu gerçekten. Babam resmen yemeğe doyamadı ve sürekli 'devamını bekliyoruz' dedi. Annem de 'ben arada böyle gideyim, sen sıkıldıkça mantı yaparsın, çok güzel olmuş' dedi.
Yani kısaca çok sevildi ve çok da lezzetliydi...
Benim kullandığın malzemelerle 2 kap çıkıyor. Yapmak isteyen olursa ölçüyü arttırabilir. Fakat 2 kap hamurla bile 1 büyük tepsi ve 1 küçük tepsinin yarısına kadar oldu. Yani bu ölçüler 3-4 kişilik bir aileye rahat yeter.
Neyse yine çok uzattım sanırım... Hemen tarife geçiyorum :)
Mantı hamuru için malzemeler:
- 1 yumurta
- 1 su bardağı su
- Tuz
- aldığı kadar un (ne çok sert ne de çok yumuşak bir hamur olacak. Yani ikisinin arası, beze yapılacak kıvamda olacak)
Tarifi:
Unu yoğurma kabımıza alıp ortasını açıyoruz ve 1 bardak su ekleyip, yumurtamızı kırıyoruz ve isteğe göre tuz miktarını ayarlyıp ekliyoruz. Güzelce bir müddet yoğuruyoruz ve üzerine bez örtüp iç harcını hazırlarken hamuru dinlendiriyoruz.
İç harcının malzemeleri:
- 3 orta boy soğan (soğan miktarını azaltabilirsiniz ama bence lezzet veriyor)
- 3-4 yemek kaşığı tereyağ
- Yarım su bardağından biraz fazla pirinç
- Pirinç ölçüsü kadar su (yarım bardaktan biraz fazla)
-1 tablet bulyon (evde ne yazı ki hazırda et suyu yoktu sizin varsa normal su yerine et ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz)
- Tuz, karabiber, nane
-Dereotu, maydanoz (isteğe göre olmasada olur ama ben kullandım ve mantıya güzel bir tad kattılar :)
Tarifi:
İlk önce soğanları çok ince olacak şekilde küp küp doğruyoruz. Tereyağı tencerede biraz ısıtıp soğanları ekleyip kavuruyoruz. Pirinci süzgeçe alıp biraz yıkıyoruz ve suyunu süzüp soğanlara ilave ediyoruz. 3-4 dakika kavurup suyu ekliyoruz. Tuz, karabiber, nane ve 1 tablet bulyon ekleyip 5 dakika kadar karıştırarak pişiriyoruz. En son iyice kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyip biraz daha karıştırıp ocaktan alıyoruz . İyice soğuması için bekletiyoruz.
Hamuru 2 eşit parçaya ayırıp, beze yapıyoruz. Oklava ile açabildiğimiz kadar açıyoruz. orta kalınlıkta hatta ince bir kap elde edince küçük karelere ayırıp soğumuş olan harcımızdan çay kaşığı ile mantı içlerini doldurup kapatıyoruz.
Yağlanmış tepsiye sıkıştırarak sıralıyoruz. 200-220 dercede 20 dakika, üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Tencereye sıcak su ekleyip kaynayınca içine 1-2 yemek kaşığı tereyağ ve yarım tablet bulyon ekliyoruz. (Burada da dediğim gibi et suyu kullanılabilir ama yarısı normal su yarısı et suyu olacak şekilde. Çünkü tamamını et suyu ile yaparsak sanırım biraz ağır olur) kaynayan suyun içine mantılarımız ekleyip 5-10 dakika pişiriyoruz.( ben çok yumuşak sevmiyorum, yani biraz az haşlıyorum. Siz de kendi zevkinize göre pişme süresini ayarlayabilirsiniz.)
Pişen mantılarımızın üzerine sarımsaklı yoğurt ve biber sosu gezdiriyoruz.
Mantımız bu kadar... Yapımı biraz uzun ama tadı mükemmel... Afiyetle...
22 Nisan 2013 Pazartesi
ÇİLEKLİ MACARON PASTA
Kaç gündür bir türlü fırsat bulupta tarifini yazamadığım macaronlu pastamı, ancak yayınlayabiliyorum. Ama kısa ve acele bir tarif olacak çünkü sabah 6:50 'de kalkıp spora gitmek ve geldikten sonraki yorgunluğu üzerimden atmak bayağa uzun sürüyor.
Bide akşama doğru ingilizce kursuna gidiyorum ve tabi gitmeden önce biraz ingilizce çalışmam ve ödevlerimi :) yapmam lazım.
Bu arada dışarda da işlerim olunca resmen gün yetmiyor. Umarım bir düzene girecek ama bu aralar pek fazla tatlı yapamayabilirim :(
Pastamın üzerindeki 5 adet macaron, buzdolabında küçük kapalı bir kapta 15 günden fazladır duruyordu. O yüzden onların tarifini tekrar vermeyeceğim.Diğer macaron tariflerimle aynı :)
Yine daha önce tarifini verdiğim pandispanya hamuru için,
Malzemeler;
-3 yumurta
-3 fincan un (kıvamına göre biraz daha eklenebilir)
-2,5 fincan toz şeker
-Yarım fincan sıvı yağ
-1 paket hamur kabartma tozu
-2 yemek kaşığı kakao
-Vanilya aroması
Tarifi;
Yumurta ve şekeri 5 dakika mikserle çırpıyoruz. İçine sıvı yağ ve vanilya aroması da ekleyip çok az daha çırpıyoruz. Kalan kuru malzemeleri eleyerek spatula ile karıştırıyoruz.
Ben 20 cm kelepçeli kalıp kullandım ve tabanına yağlı kağıt serip kenar kısımlarını sıvı yağ ile yağladım ve un serptim.
Ortalama 160 derece fırında bir saat kadar pişirdim. 1 gün dolapta bekledi.
Ara kreması için;
Bir miktar sıvı krema ve biraz beyaz çikolata ile ganaj krema benzeri birşey yaptım. (tam ölçü veremiyorum çünkü 1 lt büyük kutu sıvı kremadan göz kararı kullandım) Bu karışıma dr oetker in vanilyalı pasta kremasını ve hazır tek içimlik 1 paket çilekli toz milkshake ekledim ve uzun bir müddet çırptım.Daha sonra 1 küçük kutu (180 ml) çilekli süt ekledim yine iyice çırptım ve buzdolabında beklettim.
Bu arada 15-20 tane çileği güzelce yıkayıp kuruladım ve küçük küçük doğradım.
Krema ile çilekleri karıştırıp yine buzlukta katılaşması için yarım saat kadar beklettim.
Pandispanyayı ikiye ayırıp, ortasına 2 yemek kaşığı kadar şekerle ezdiğim 2-3 çileği sürdüm.
Pandispanyanın alt kısmını kelepçeli kalıba koyup üzerine kremayı ekledim ve daha sonra diğer kısmını kapatıp, yine buzdolabında bir müddet beklettim.
Dış kreması için;
Yine çok az sıvı kremayı ocakta ısıtıp içine bitter çikolatayı ekledim. Biraz çırpıp çikolatalar eriyince buzdolabında beklettim. Katılaşınca bu seferde kakaolu pasta kreması ile 2 yemek kaşığı kakao ekledim.Eğer çırparken kıvamı koyu olur ise çok az daha sıvı krema ekleyebiliriz.Yani ben öyle yaptım.
Pastamızı hazırladığımız krema ile 2 aşamada kaplayıp, çilekli krema ile hazırladığımız macaronlarla süsledim.
Not: Kremaları yaparken kıvamında sorun olursa yani katı olursa süt ekleyebiliriz.Ya da sıvı olursa toz kremşanti ile kıvamını ayarlayabiliriz.
Bugünlükte bu kadar... Afiyetle...
Etiketler:
chocolate,
çilekli macaron,
çilekli pasta,
çilekli süt,
ganaj,
macaron,
milkshake,
pembe makaron,
pink macaron,
strawberry,
strawberry macaron,
strawberry milk,
strawberry milkshake
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)