29 Mayıs 2013 Çarşamba
17 Mayıs 2013 Cuma
İRMİK HELVASI
Dün Regaip Kandili diye irmik helvası yapayım dedim... Ama değişik bir helva olsun diye yine kendimce tarife ekleme yaptım ve iyki de öyle yapmışım...
Ben helvayı yapıp hemen kursa gittim. Yani tadına bakamadım bile. Eve geldiğimde direk napmışsın sen öyle dediler, bende tabi şaşırdım... Meğer irmik helvasını diyorlarmış... Çok sevmişler :)
Gerçekten tadı çok güzeldi... Kokusu Çanakkalenin meşhur peynir helvasını andırıyor. Bunun nedeni sanırım içine eklediğim yarım bardak sıvı krema :)
Hemen fazla uzatmadan kısaca tarifini vericem zaten bildiğimiz irmik helvası; irmik, şeker, su-süt ve tabi bi de benim eklediğim kremadan oluşuyor :)
Malzemeler:
-Tereyağ (burada ölçü veremiyorum ama hatırı sayılır bi miktar ekledim sanırım. Yani ortalama 200 gr olabilir)
-Sıvı yağ (yarım çay bardağı kadar)
-3 su bardağı irmik
-3 su bardağı toz şeker
-1,5 su bardağı süt
-Yarım su bardağı sıvı krema
-1 su bardağı su
Tarifi:
İlk önce tereyağ ve irmiği tencereye alıyoruz ve biraz karıştırıp içine 1 bardak toz şeker ekliyoruz. Bir müddet rengi hafif koyulaşana kadar kavuruyoruz.
Bu arada bir kabın içine sütü, kremayı ve suyu ekleyip tel çırpıcı ile güzelce çırpıyoruz.
Kavrulan irmiğin altını iyice kısıp süt karışımımızı eklerken bir yandan da helvamızı karıştırmaya devam ediyoruz. Hafif orta ateşe alıp koyulaşana kadar karıştırıyoruz. Daha sonra servis tabağına alıp soğutuyoruz.
Ben bazılarını suffle kabına koyup pekmez bal ve şeker karışımı ile üstünü kaplayıp fırınladım. O da değişik ve lezzetli oldu. Bunun için de;
-1,5 yemek kaşığı bal
-Yarım yemek kaşığı pekmez
-Yarım yemek kaşığı toz şeker
Hepsini güzelce çırpıp, suffle kabındaki helvaların üstünü bu karışımla kaplıyoruz ve üzerine ceviz koyup fırında 20-25 dakika üstü köpük köpük olup hafif koyulaşana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca iyice soğumasını bekleyip daha sonra servis ediyoruz...
Bugünlükte bu kadar. İnstagram ve facebook tan yazdım ama tekrar herkesin geçmiş Regaip kandili mubarek olsun... İyi hafta sonları... Afiyetle...
Etiketler:
bal,
ceviz,
helva,
honey,
irmik,
irmikhelvası,
krema,
kremalı irmik helvası,
semolina,
semolinahelva
11 Mayıs 2013 Cumartesi
DONUT
Ne zamandır donut yapmak istiyordum, sonunda yapabildim ve bugüne kadar niye yapmamışım ki dedim...
Donut çok lezzetli bir tatlıymış. Ben yağda kızardığı için açıkçası ya çok yağlı ve ağır bir tadı olacağını ya da içinin hamur kalabileceğini düşünüyordum. Çok şükür ki yumuşacık puf gibi ve nerdeyse hiç yağsız bir tatlı çıktı ortaya :)
Kendim yaptım tabiki ama incecik bir hamurun 30- 40 saniye gibi kısa bir sürede kabarıp tombiş tombiş oluşuna çok şaşırdım ve de çok hoşuma gitti :D
Tarifi internetten baktım ve hepsinden biraz uygulayarak bir tarif çıkardım kendime. Yani bazısı mayayla unu karıştırıyor, bazısı mayayı ıslatıyor ya da bütün malzemeleri karıştırıp yapıyor... Sonuçta mayalandırma söz konusu ve herkesin bildiği yollar ama ilk defa yapınca acaba öylemi yapsam böylemi derken işte yine bi kısmını bi tarife göre bi kısmınıda başka tariflere göre yaptım.
Hamurun kıvamı konusu da biraz beni düşündürdü... Yani kimisi bayağa bi sıvık hamur yapıyor, kimisi de ele yapışmayan koyu kıvamlı hamurla yapıyor. Benim hamurumda yumuşak ama ele pek fazla yapışmayan bir hamur oldu.
Bu tarifi yapmak isteyenlere gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim...
Malzemeler:
-1,5 yemek kaşığı maya (tepeleme olmayacak, 10 gr kadar)
-2 yemek kaşığı un
-2-3 yemek kaşığı ılık su
-1 yemek kaşığı toz şeker
-3,5 su bardağı un (tepeleme değil yaklaşık 400gr)
-1- 1,5 yemek kaşığı (25 gr) eritilmiş ve ılınmış margarin
-1 yumurta
-1 su bardağı ılık süt
-Yarım su bardağı toz şeker (yarım bardaktan biraz az olabilir)
-1 tutam tuz
-1-2 damla vanilya aroması (ya da 1 paket toz vanilya aroması)
Tarifi:
İlk önce küçük bir kaseye mayayı, şekeri, unu ve ılık suyu alıp karıştırıyoruz ve kabarması için biraz bekletiyoruz.
Bu arada unu karıştırma kabına alıp, üzerine tuz ve toz şekeri ekleyip karıştırıyoruz. Eritilmiş ve ılınmış margarini ekleyip yine karıştırıyoruz. Yumurtayı ekliyoruz ve biraz daha karıştırıp, ılık sütü ekliyoruz. En son kabarmış olan maya karışımımızı da ekleyip, tahta bir kaşıkla bir müddet karıştırıyoruz.
Mayalanması için üzerini kapatıp ılık bir yerde yaklaşık 1-1,5 saat kabarana kadar bekletiyoruz.
Kabaran hamurumuzu hafif unlanmış tezgahımıza alıyoruz. Biraz yumuşak olduğu için arada elimizi unlayarak hamuru hafif yoğuruyoruz.
Merdane ile ince bir şekilde açıyoruz (yaklaşık yarım parmak kalınlığında).
Kalıp yardımı ile ya da yoksa bir bardak ile yuvarlaklar kesiyoruz. Ortalarını da yine küçük bir kalıpla yoksa şişe kapağı gibi birşeyle çıkarıyoruz.
Kestiğimiz hamur parçalarını hafif unlanmış tepsiye alıp 10-15 dakika gibi, yine mayalanması için bekletiyoruz.
Bol kızgın yağda :) ortalama 30-40 saniye gibi kısa bir sürede arkalı önlü pişiriyoruz.
Çikolatalı glaze:
Burada ölçü kullanmadım yani göz kararı yaptım. O yüzden ölçü vermeden yazacağım ama 1 e 1 ölçü kullanarak yapabilirsiniz sanırım.
Malzemeler:
-Eritilmiş margarin
-Pudra şekeri
-Süt
-Vanilya aroması
-Sıvı krema
-Bitter çikolata
Tarifi:
İlk önce pudra şekerine eritilmiş ve soğumuş margarini ekelyip çırpıyoruz. Koyu fakat hafif akışkan bir kıvam olana kadar süt ekliyoruz. En son vanilya aroması ekleyip güzelce çırpıyoruz ve bir kenarda bekletiyoruz.
Sıvı krema ve çikolata ile bildiğimiz ganaj krema yapıyoruz. Yani sıvı kremaya kaynatmadan ısıtıyoruz içine parça bitter çikolataları ekleyip çırpıyoruz. Soğuyunca içine diğer karışımı (sütlü pudra şekerini) ekleyip çırpıyoruz.
Pişen ve ılınan donutlarımızı çikolatalı karışıma batırıp fazlalığını akıtıyoruz daha sonra kenarlarını antep fıstığı ya da pasta süslerine batırıyoruz.
7 Mayıs 2013 Salı
ÇİKOLATALI PUDİNGLİ KURABİYE
Bir hafta olmuş tarif yazmayalı!!!!
Aslında sürekli evde tatlılar yapılıyor ama tarif yazmak için zaman ayırmak gerekiyor. Daha önce de dediğim gibi bu aralar karışık ve yoğun bir dönem ama yine de ara ara tarifleri eklemeye çalışacağım...
Çikolatalı kurabiyeleri de, geçen hafta salı akşamı ertesi gün gideceğim piknik için yapmıştım.Gece geç saatte uykulu bi şekilde yapınca fırında biraz fazla tutmuşum ve fanlı fırın iyice kurutmuş ertesi gün bile biraz sertti hatta piknikte bayağa bi güldük, kıtır kurabiyeler için ama ilk tepside pişirdiklerim gerçekten güzel olmuştu... İki gün bekledikten sonra daha güzel oldular... Bence tadı çok güzel ve yoğun bir kurabiye...Bol çikolatalı, kuru meyvalı ve fındıklı yine unsuz, pudingli ama bu sefer biraz da nişastalı değişik bir kurabiye :)
Yapımı ve pişme süresi çok kolay ve de pratik. Kokusu çok hoş ve yoğun. Ben pek fazla yiyemediğim için ne yazık ki sadece :( arada bir kurabiye kutusunu açıp açıp o mis kokuyu kokladım açıkçası :)
Malzemeleri ben iki paket puding kullanarak yaptım ama siz ölçüyü yarıya indirebilirsiniz. Sanırım ortalama 30-35 tane küçük kurabiye çıktı bu ölçülerle...
Malzemeler:
- 2 paket çikolatalı puding (evde iki markanın(dr oetker ve carte d'or) pudingi vardı ve ben ikisini karıştırarak yaptım.Gram olarak farklılar)
- 2 yumurta akı
- 2-3 damla vanilya aroması
- 2-3 damla limon suyu
- 1/4 cup nişasta
- 1/2 cup süt tozu
- 1/2 cup pudra şekeri
- Damla çikolata
- Fındık parçaları
- Hazır karışık kurutulmuş meyveler
Tarifi:
Bütün malzemeleri karıştırma kabına alıp yoğuruyoruz. Baştan biraz zor yoğuluyor ve toparlanmıyor ama sanırım çikolatalar eridikçe hamur kıvam alıyor...
Bu aşama da eğer kurabiye hamuru sıvık olursa azar azar nişasta, süt tozu ve pudra şekeri eklenebilir. Ya da koyu olursa yarım yumurta akı daha eklenip hamur toparlanır... Küçük küçük yuvarlanıp pudra şekerine iyice bulanır.
Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak sıralayıp, ortalama 160-180 derece arası önceden hafif ısınmış fırında 15-20 dakika pişirilir.
Bugünlük yine bu kadar... Daha sırada 2 çeşit kekim ve yapacak bir sürü tarfim var... Kısa süre içinde tekrar yazabilirim inşallah :) Sevgiler... Afiyetle...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)