19 Mart 2013 Salı

ERİK MARMELATLI KURABİYE

plum
marmalade cookies

Aslında marmelat ya da kurabiye yapmak aklımda yoktu.Annem yazdan derin dondurucuya attığımız, kırmızı ve hafif ekşi eriklerin suyunu kaynatıp alınca çekirdekli taneleri kaldı.Ben erik suyunu süzgeçten geçirilmiş ve koyu kıvamda seviyorum ama evdekiler sadece suyunu içmeyi seviyorlar.O yüzden benimde aklıma kalan erikleri süzgeçten geçirip bir kısmıyla marmelatlı kurabiye yapmak geldi.Biraz uyduruk ve basit bir kurabiye oldu ama tadı muhteşemdi.Ekşi ama tatlı ortası yumuşacık, kıtır kıtır kurabiyeler...

erik
marmelat

İlk önce suyu süzülüp, sadece çekirdekli taneleri kalan erikleri, süzgeçten geçirdim ve içine bir miktar toz şeker ekleyip ocakta 5-10 dakika pişirdim ve soğuttum.

marmalade
erik

Kurabiye için malzemeler:

-2 yumurta

-2,5 su bardağı toz şeker

-1 paket vanilya

-Yarım su bardağı yoğurt

-Yarım su bardağı margarin + sıvı yağ (çok az margarini eritip su bardağına koyuyoruz ve bardağın yarısını tamamlamak için sıvı yağ ekliyoruz)

-2-3 damla limon suyu

-1 çay kaşığı karbonat

-Aldığı kadar un

marmalade plum

Tarifi:

Un hariç bütün malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz.Daha sonra aldığı kadar (ne çok katı, ne de çok sıvık, ele yapışmayan bir hamur olacak şekilde) un ekliyoruz ve yoğurup şekil veriyoruz.Bu aşamada ben ortasını biraz çukur yaptım ve daha önceden hazırlayıp soğuttuğum marmelattan 1 er kaşık ekledim.Kenarlarını hafif uzatıp büzdüm ve yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizdim.Pişerken kurabiyeler yayıldığı için aralarını fazla bırakmak gerekiyor...

kurabiye

Ortalama 180-200 derece arası önceden ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişiriyoruz.

kurabiye

Üzerine süt kreması ile pudra şekerini çırpıp glaze yaptım ve kurabiyelerin bir kısmının üzerine gezdirdim.Kurabiyeleri servis ederken, süt kremasını (glaze) da yanında servis ettim. Glaze kurabiyelerin üzerine sürülüp sürülüp; sanki kaymaklı bisküviymiş gibi yenildi...   :)  Afiyetle...

glaze
erik

2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...