22 Mart 2013 Cuma

ŞEKER HAMURUNDAN FİGÜRLER

melek

Aslında şeker hamurundan figür denemeleri demem lazım. Çünkü ilk defa şeker hamuru ile figürler yaptım ve çok zevkliydi gerçekten. Biliyorum anlatılacak bir tarif değil, şeker hamurunu hazır alıp şekiller yaptım. 2-3 yıl önce sanırım,evde şeker hamuru yapmayı denemiştim ve güzel olmuştu. Ama uğraşmanın gereği yok, hazır alıp kullanmak daha mantıklı bence. Tuttu tutmadı diye düşünmeden :)Tabi içinde ne var, ben güvenemiyorum derseniz, o başka ama ben süs amaçlı, denemek için aldım.

Yapım aşamalarında internetten çok faydalandım.Sağolsunlar adım adım anlatmışlar. Benim ilk denemem olduğu için birebir örnek alıp çalıştım ve zaten bu şeklin aynısından bir sürü internet sitesinde var.

şeker hamurundan bebek
girl

Aslında eğlence olsun ve birde şeker hamurunu denemiş olmak için yaptım. Kursa filan gitmeden tekniğini öğrenmek çok zaman ve emek istiyor.Sürekli pratikle elin alışacağı bir durum bence.O yüzden benimkiler çok basit oldu.Sonra demeyin o kadar güzel figürler yaparlarken bu niye bunları yayınlamış diye. Ben sadece benim gibi ilk defa yapacaklar için ve hiç bir bilgisi olmayıp internetten araştırarak basitte olsa birşeyler çıkarılabileceğini göstermek istedim.

Yalnız şeker hamuru şekillendiricilere ilk başta ne gerek varki, almasam mı acaba dedim ama iyiki almışım gerçekten çok işe yarıyor. Ama öylece kaldılar.Çünkü sürekli yapılacak birşey değil,eğer satış ya da sipariş üzerine yapmıyorsanız. 

Ben figürleri yapalı belki 2 ay oldu, hala duruyorlar.Baştan kimse yemeğe kıyamadı, biblo gibi çok sevimliler filan dendi, sonra da ilk acemilik tabi, üstüne bir kapak kapatmak aklıma gelmemiş, iyice kurusun derken, üzerine minik minik tozlar yapışmış.Zaten öyle eline alıp yenecek birşeyde değil.Çok tatlı, adı üstünde şeker hamuru, en fazla insan bir iki yudumcuk tadına bakabilir herhalde.

Şeker hamurlu pasta yapmayıda düşündüm ama evdekiler ne yazık ki şeker hamurlu pastayı sevmiyorlar.Gerçeği söylemek gerekirse bende pek sevmiyorum ama özel günlerde çok hoş oluyor ve zaten şeker hamuru dekor amaçlı kullanılıyor bence. Nasıl hazır yaş pastayı aldığımızda üzerinde süsler oluyor ve onları çıkarıp kenara ayırıyorsak, şeker hamurlu pastanın da üzerini ayırıp alttaki enfes pastayı yiyebiliriz, tabi yapan güzel ve özenerek yaptı ise.

Alt resimdeki şeker hamurlu kızın adını, kuzenim sevimli kızının ismi olan, Nazlı koydum.O da en az bunun kadar tatlı ve sevimli...   :)

gumpaste

Bu resimleri yayınlayıp, altına tarif olarak ne yazıcam acaba, yayınlamasam mı ki dedim.Ama yine çok uzun yazdım sanırım.Neyse işte, sizlerle sevimli, küçük şeker hamuru figürlerimi paylaşmak istedim. Afiyetle...

girls

14 yorum:

  1. Çok ciciler :) ellerinize sağlık canım.Selamlar.

    YanıtlaSil
  2. Hepside mükemmel severek paylastim blogumda emeginize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim... beğenmenize sevindim :) sevgiler...

      Sil
  3. Merhaba yapılan figüru nasıl saklıyorsunuz bende yaptım ama daha iki hafta var dogum gunüne erken yapmışım nasıl sağlayabilirim yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Biraz geç yanıt verebildim. Kusura bakmayın. Bu aralar pek blogla ilgilenemiyorum da :(

      Figürleri, kek saklama kaplarında (plastik ya da cam fanus gibi kaplarda) aylarca sakladım. Herhangi bir sporun yaşamadım. Önemli olan serin ve kuru bir yerde saklamak. Hala duruyorlar. Biblo gibiler :) Siz de kapalı bir kapta uzun süre saklayabilirsiniz.

      Doğum günü sahibine mutluluklar dilerim.

      Sevgilerimle :)

      Sil
  4. merhaba, oğlumun doğum günü için strofor üzerine maket pasta yapmayı planlıyorum, (çünkü şeker hamurlu pastaları küçük çocukların yemesini istemiyorum) daha çok var fakat şimdiden yapmak istememde ki sebep kötü olursa içime sinmezse yaptırmaya zamanım kalsın :) hal böyle olunca sizce figürler ve pasta kaplama en fazla ne kadar zaman durur bu konuda fikir verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Pelin Hanım,

      Öncelikle oğlunuza sağlıklı, başarılı, uzun bir ömür dilerim.

      Şeker hamuru ile yapılan figürler çoook uzun süre dayanıyorlar. Bu yüzden bence şimdiden yapmaya başlayabilirsiniz :) Ben şeker hamurundan figürleri deneme amaçlı yapmıştım. Oda ısısında iki sene filan biblo gibi şeklini korudular :) Yani nemli ve sıcak olmayan bir ortamda çok uzun süre dayanabiliyor. Benim o figürleri yapmam 4-5 saat sürmüştü. İlk acemilik ve uğraşma sonucu o kadar sürdü :) Yaptıktan sonra üstlerini kapatmanızı öneririm. Çünkü üstüne küçük toz parçaları yapışabiliyor.

      Tekrar mutlu yıllar dilerim :)

      Sil
    2. Ben çok beğendim ve yardımcı oldunuz bana saklama süresi konusunda bir buçuk ay sonra oğlumun ilk yaş günü var Ve şimdiden denemek istiyordum ilk kez yapacağım için malzeme almayı düşünüyorum şu anda

      Sil
  5. merhaba normal seker hamuru kullaniliyor dime figurleri yaparken yoksa figur icin ayri hamur mu var cok guzel olmuslar ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  6. merhaba cok guzel olmuslar ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar
    Böyle sert kalması için buzluğa mi koydunuz yaptıktan sonra

    YanıtlaSil
  8. Merhaba bu ürünleri dolapta ağzı kapalı can bir kapin icersindem muhafaza etmemizmi gerekir bn Streç filme sardı dolaba koydum satarken yamuldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Blog’a sık giriş yapmadığım için mesajınızı yeni cevaplayabiliyorum. Kusuruma bakmayın lütfen :) şeker hamuru buzdolabında uzun süre bekleyince dolaptaki nem nedeniyle erime yapabiliyor. Şeker hamuru kaplı pastaların tazeliğini koruması için dolapta bekletilmesinde hiç bir sakınca yok. Ancak dediğiniz gibi figürler nemden dolayı erime yapacağı için soğuk dolaptan bi anda normal oda ısısına çıkınca nemlenme daha çok olacağından erime yamulma yapabilirler. Ben figürleri oda ısısında bekletmiştim ve çok çok uzun süre sert kalmışlardı. Hatta hiç yamulmadılar :) eğer buzdolabı dışında normal mutfak dolabında saklamanıza rağmen yamulma olduysa, şeker hamurunu elinizde çok ısıtmış olabilirsiniz. Umarım faydalı olabilmiştir.
      Sevgiler...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...