6 Nisan 2013 Cumartesi

EKLER

Dün facebook da resimlerini yayınladığım ekler hamurlarının, bugünde kremasını yaptım ve kendim yaptım diye söylemiyorum ama ortaya gerçekten enfes bi tad çıktı. Ben yine sadece bir yudum tadına bakabildim ama aklım kaldı :)

Ekler hamurunun tarifine çok çok önce, sanırım gazetede denk gelmiştim.Tabi ben yine deneye deneye bir iki değişiklik yaptım. Ekler yapmak isteyen olursa gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim bir tarif.

Ekler hamuru için malzemeler:

-1,5 su bardağı su

-100 gr tereyağ ya da margarin

-1 su bardağı un

-yarım çay kaşığı tuz

-yarım çay kaşığı toz şeker

-5 adet orta boy yumurta

profiterol

Tarifi:

ilk önce 1,5 su bardağı suyu tencereye alıp ocakta kaynatıyoruz ve içine 100 gr tereyağı ekleyip eritiyoruz.Tereyağ eridikten sonra tuz ve şekeri ilave ediyoruz. En son 1 su bardağı unu da ekleyip iyice 5-6 dakika çırparak pişiriyoruz.

Pişen hamur ılınınca (yani ben çok bekletmiyorum iyice soğusun diye. 2-3 dakika hızlıca çırpıp ılıtıyorum) içine her seferinde 1 tane olmak üzere yumurtaları kırıyoruz ve iyice çırpıyoruz.Burada şuna dikkat etmek gerekiyor; hamurumuz çok katı olmayacak ya da çok sıvık.Bunun için yumurta büyüklüklerinin farklılığını göze alırsak 6 tane de isteyebilir.Ama dediğim gibi akışkan bir kıvamı olacak fakat sıvık bir hamur olmayacak :)

Hamurumuzu sıkma torbasına alıp, yağlı kağıt serili tepsimize aralıklı olarak istediğimiz büyüklükte sıkıyoruz. Pişince de bayağa bir kabardığı için çokta geniş uçlu duy kullanmamakta yarar var.

Bundan sonra pişmesi önemli.Burada da fırında fazla bırakırsak hamurlarımız kuruyabilir. Fırında az bırakırsak da hamurlar fırından çıkınca sönebilir.

200 derece önceden ısıtılmış fırında ilk 20 dakika pişiriyoruz.Sonra fırın ısısını 150 dereceye getirip yine 20 dakika pişiriyoruz. En son fırının kapağını hiç açmadan ortalama 10-15 dakika fırının içinde soğumasını bekliyoruz.

ekler hamuru

Kreması için malzemeler:

-2,5 su bardağı süt

-2 kahve fincanı un

-2 kahve fincanı toz şeker

-50 gr margarin

-2-3 damla vanilya aroması ya da 1 paket vanilya tozu

-Soğuyunca içine 1 paket toz kremşanti

Tarifi:

Kremşanti hariç bütün malzemeleri bir tencereye alıp iyice çırpıyoruz ve ocağa alıp koyulaşana kadar pişiriyoruz. Soğuyunca içine 1 paket toz kremşanti ekleyip yine iyice çırpıyoruz.

Ben bazılarını pembe yapmak istediğim için sabah spordan gelip, yorgun halimle kremanın ilk kısmını yaptım ve sadece orman meyvalı kremşanti için 2 market dolaştım. Kremayı ikiye ayırıp bir kısmına sade kremşanti, kalan kısmına da dr oetker in orman meyvalı kremşantisini kullandım.

Daha sonra hazırladığımız krema ile kenarlarından kestiğimiz ekler hamurlarımızı dolduruyoruz.

Üzeri için, yine bir kısmına beyaz çikolatalı ganaj diğerlerine bitter çikolatalı ganaj yaptım. Ganaj kremaları yapınca fazla bekletmeden krema ile doldurulmuş hamurlarımızın üst kısımlarını bandırıyoruz. Üzerini sade olarak bırakabilir ya da antep fıstığı ile süsleyebiliriz.

Ganaj kremanın tarifini daha önce vermiştim ama yine de kısaca; 1 kutu sıvı kremayı ocakta kaynatmadan ısıtıyoruz ve içine beyaz ganaj krema istiyorsak beyaz çikolata ya da bitter çikolata ekleyip biraz bekletiyoruz ve çırpıcı ile çırpıyoruz. Üst kremamız hazır :) 

Son olarak aslında zaten yeterince hatta biraz fazlaca resim ekliyorum ama yinede Instagram daki fotoğraflara da bir göz atabilirsiniz.Çünkü gerçekten resimleri farklılaştırıyor.Bunun için yine sadece gizlitad yazıp aratmanız yeterli. İyi hafta sonları...Afiyetle...


eclair

4 yorum:

  1. ellerine sağılık,o pembiş kremaya bayıldım,aklıma gelmezdi ,çok güzel fikir ve görüntüsüde süpeeeer,yeni haftan güzel olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, beğenmenize sevindim :)Sizede güzel günler. Sevgilerle...

      Sil
  2. gerçekten çok güzel görünüyorlar elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğiniz için teşekkürler...Sevgilerle...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...