24 Nisan 2013 Çarşamba

ETSİZ TEPSİ MANTISI

Dün evde kimse yoktu ve benimde pek evden çıkasım yoktu.Bende ne yapsam acaba derken, cupcake yapmaya karar verdim ve yaptımda... Ama cupcakeler pişerken bi anda nasıl oldu ise kendimi mantı yaparken buldum. Sanırım can sıkıntısından oyalanacak birşeyler aradım :) Dün mantıyı yaparken adım adım fotoğraflarını instagram ve facebook da paylaşmıştım. Bugünde tarifi ve resimleri toparlayıp kısaca bloga da yazayım dedim.

Dediğim gibi bir anda mantı yapmaya kalktığım için buzluktan kıymayı çıkarıp açılmasını beklemek çok uzun sürecekti. O yüzden bende kıymasız yapmaya karar verdim ki ben zaten bu şekilde daha çok seviyorum.

Tepsi mantısını aslında anneannem çok güzel yapar. Yani onun yaptığı mantıyı mutlaka yemek lazım...

maydanoz, dereotu

Benim mantım biraz farklı olabilir çünkü tarifini hiç sormamışım anneanneme ve evde annem de olmayınca, biraz uydurdum iç harcını ama çok lezzetli oldu gerçekten. Babam resmen yemeğe doyamadı ve sürekli 'devamını bekliyoruz' dedi. Annem de 'ben arada böyle gideyim, sen sıkıldıkça mantı yaparsın, çok güzel olmuş' dedi.

Yani kısaca çok sevildi ve çok da lezzetliydi...

Benim kullandığın malzemelerle 2 kap çıkıyor. Yapmak isteyen olursa ölçüyü arttırabilir. Fakat 2 kap hamurla bile 1 büyük tepsi ve 1 küçük tepsinin yarısına kadar oldu. Yani bu ölçüler 3-4 kişilik bir aileye rahat yeter.

Neyse yine çok uzattım sanırım... Hemen tarife geçiyorum :)

Mantı hamuru için malzemeler:

- 1 yumurta

- 1 su bardağı su

- Tuz

- aldığı kadar un (ne çok sert ne de çok yumuşak bir hamur olacak. Yani ikisinin arası, beze yapılacak kıvamda olacak)

Tarifi:

Unu yoğurma kabımıza alıp ortasını açıyoruz ve 1 bardak su ekleyip, yumurtamızı kırıyoruz ve isteğe göre tuz miktarını ayarlyıp ekliyoruz. Güzelce bir müddet yoğuruyoruz ve üzerine bez örtüp iç harcını hazırlarken hamuru dinlendiriyoruz.

İç harcının malzemeleri:

- 3 orta boy soğan (soğan miktarını azaltabilirsiniz ama bence lezzet veriyor)

- 3-4 yemek kaşığı tereyağ

- Yarım su bardağından biraz fazla pirinç

- Pirinç ölçüsü kadar su (yarım bardaktan biraz fazla)

-1 tablet bulyon (evde ne yazı ki hazırda et suyu yoktu sizin varsa normal su yerine et ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz)

- Tuz, karabiber, nane

-Dereotu, maydanoz (isteğe göre olmasada olur ama ben kullandım ve mantıya güzel bir tad kattılar :)

Tarifi:

İlk önce soğanları çok ince olacak şekilde küp küp doğruyoruz. Tereyağı tencerede biraz ısıtıp soğanları ekleyip kavuruyoruz. Pirinci süzgeçe alıp biraz yıkıyoruz ve suyunu süzüp soğanlara ilave ediyoruz. 3-4 dakika kavurup suyu ekliyoruz. Tuz, karabiber, nane ve 1 tablet bulyon ekleyip 5 dakika kadar karıştırarak pişiriyoruz. En son iyice kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyip biraz daha karıştırıp ocaktan alıyoruz . İyice soğuması için bekletiyoruz.

Hamuru 2 eşit parçaya ayırıp, beze yapıyoruz. Oklava ile açabildiğimiz kadar açıyoruz. orta kalınlıkta hatta ince bir kap elde edince küçük karelere ayırıp soğumuş olan harcımızdan çay kaşığı ile mantı içlerini doldurup kapatıyoruz.

Yağlanmış tepsiye sıkıştırarak sıralıyoruz. 200-220 dercede 20 dakika, üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Tencereye sıcak su ekleyip kaynayınca içine 1-2 yemek kaşığı tereyağ ve yarım tablet bulyon ekliyoruz. (Burada da dediğim gibi et suyu kullanılabilir ama yarısı normal su yarısı et suyu olacak şekilde. Çünkü tamamını et suyu ile yaparsak sanırım biraz ağır olur) kaynayan suyun içine mantılarımız ekleyip 5-10 dakika pişiriyoruz.( ben çok yumuşak sevmiyorum, yani biraz az haşlıyorum. Siz de kendi zevkinize göre pişme süresini ayarlayabilirsiniz.)

Pişen mantılarımızın üzerine sarımsaklı yoğurt ve biber sosu gezdiriyoruz.

Mantımız bu kadar... Yapımı biraz uzun ama tadı mükemmel... Afiyetle...

6 yorum:

  1. etsiz mantıyı beğendim,bir gün denerim ,zaten güzel tarifler istemeyerekten çıkar,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler...Bence de denemelisiniz, gerçekten çok lezzetli oluyor.Tekrar çok teşekkürler... Sevgilerle...

      Sil
  2. haziran sonu büyük kızım gelecek o zamana saklıyorum bu tarifi .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok lezzetli oluyor :) eminim sevecektir...

      Sil
  3. Firinda pisirmek yerine direkt kaynatsak olur mu ? Cunku beyaz olanlar benim daha cok hosuma gidiyo da ?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki olur... bizim burda haşlama şeklinde pişirilene piruhi mantısı deniyor... o şekilde de deneyebilirsiniz ;) Afiyetle... sevgiler...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...