30 Mart 2013 Cumartesi

PUDİNGLİ KURABİYE

puding cookies
hindistan cevizli kurabiye

Puding tozu ile kurabiye yapma fikri geldi aklıma ama tabi ilk olarak internetten araştırayım dedim.Bir sürü sitede tarifle karşılaştım ama onlar kurabiye hamuruna sade un da ekliyorlardı.Ben sadece puding tozu ile yapmak istedim ve bir denesem mi acaba, ne olabilir ki nasılsa bir şekilde yenir dedim ve yine kendimce birşeyler ekledim.Belki bu şekilde yapanda vardır ama ben denk gelmedim.

Aslında hindistan cevizli kurabiyenin aynısı ve sadece içine puding tozu ile süt tozu ekliyoruz.İlk önce tarife hindistan cevizini eklemek istemiyordum fakat belki kurabiyenin yayılmasını engeller dedim.Ama ilk fırsatta hindistan cevizi eklemeden deneyeceğim.Bakalım nasıl olacak?

cocoa cookies

Deneme amaçlı olduğu için malzemeleri çok az kullandım ve sanırım 15 tane küçük top şeklinde mis gibi kurabiyeler oldu. Tarifi uygulamak isteyen olursa ölçüyü arttırabilir...

Dediğim gibi tadı bizce çok lezzetliydi.Ben bile rejimde olmama rağmen 3 tane :( yedim...

Malzemeler çok az ve yapımı çok pratik.Ben dışarı çıkmadan önce pişirme süresi dahil 30-35 dakika gibi kısa bir zamanda yapabildim.

Malzemeler:

-1 paket vanilya aromalı puding (siz hangi marka ve hangi çeşit kullanmak istiyorsanız olabilir)

-1 yumurta akı

-1/2 cup pudra şekeri

-1/3 cup süt tozu

-1 cup hindistan cevizi

-1/2 cup yaban mersini (yoksa daha başka kurutulmuş meyva ya da kuruyemiş tarzı birşeyle de çok güzel olabilir)

-1-2 damla vanilya aroması

-1-2 damla limon suyu

Tarifi:

Yaban mersinini ince ince kıyıp, bütün malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz ve küçük küçük top şeklinde yuvarlıyoruz.İster sade olarak isterseniz benim gibi bir kısmını pudra şekerine, bir kısmını kakaoya bulayıp, yağlı kağıt serili tepsiye sıralıyoruz ve 140-160 derece arası, 15-18 dakika gibi hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz.Fırından çıkınca iyice soğuduktan sonra tepsiden alıyoruz, çünkü ilk başta biraz yumuşak oluyor ve soğudukça katılaşıyor.Deneme amaçlı üçününde tadına baktım ve bence en güzeli pudra şekerli olandı ama kakaoluyu da, çok tatlıdan hoşlanmayanlar belki daha çok sevebilir.Bugünlük yine bu kadar, size iyi hafta sonları.Afiyetle...

kedili tabak
yaban mersinli kurabiye

26 Mart 2013 Salı

TİRAMİSU

Bu sefer de tiramisu denedim.Biraz kattım karıştırdım aslında ama sonuç hiçte fena olmadı.Aromasını tam olarak adlandıramadığım, farklı bir lezzet çıktı ortaya...

Malzemeler:

-2 paket kedi dili

Kreması için:

-6 yumurta sarısı

-1 cup toz şeker

-2 tbsp ice tea

-2 tbsp üzüm suyu

-1/4 tsp granül kahve

-600 gr labne

-600 ml sıvı krema + kremayı çırparken 2 tbsp toz şeker

Kedi dillerini ıslatmak için:

-1 cup nescafe xpress original

-1 cup nescafe xpress cafe choco

-1 cup ice tea

-3 tbsp kavaklıdere üzüm suyu

-2 tbsp toz şeker 

Tarifi:

2 tbsp ice tea ve 2 tbsp üzüm suyunun içine 1/4 tsp granül kahveyi ekleyip bir müddet, kahve eriyene kadar karıştırıyoruz. Eğer kahve erimez ise küçük bir cezvede kaynatmadan ısıtabiliriz.

tiramisu

Daha sonra 6 yumurta sarısını ve şekeri mikser ile çırpıyoruz ve sıcak su dolu bir tencerenin üzerine başka bir tencere koyuyoruz.Onun da üstüne çırptığımız yumurtayı koyuyoruz ve orta ateşte sürekli karıştırıyoruz.Bir yandan da azar azar, ilk etapta yaptığımız ice tea,üzüm suyu ve granül kahve karışımını ekliyoruz.Benmari usulü, toplamda 8-9 dakika karıştırıyoruz. Soğuk su dolu kabın içine oturtup, tel çırpıcı ile çırpıyoruz ve bir kenarda soğumaya bırakıyoruz.

tiamisu

Ayrı bir kapta 600 gr kremayı 2 tbsp toz şekerle birlikte koyulaşana kadar uzun bir müddet çırpıyoruz.

Yine ayrı bir kaba 600 gr labne peyniri ekleyip, karıştırıyoruz. İçine soğuttuğumuz yumurtalı karışımı ekliyoruz ve çırpıyoruz.

En son daha önceden çırpılmış ve buzlukta bir müddet beklemiş kremayı ekliyoruz.Mikserle biraz daha çırpıyoruz ve buzdolabında bekletiyoruz.

Bu arada kedi dillerini ıslatmak için geniş ve derin bir kabın içine 1 cup nescafe xpress original, 1 cup nescafe xpress cafe choco, 1 cup ice tea, 3 tbsp üzüm suyu, 2 tbsp toz şeker ekliyoruz ve karıştırıyoruz.

Kedi dillerini ortalama 7-8 saniye bu karışıma batırıp tepsiye sıralıyoruz.Üzerine kremamızın yarısını yayıyoruz.Yine kedi dillerimizi ıslatıp kremamızın üzerine sıralıyoruz.Krema ile üzerini kaplayıp 1 gün buzdolabında bekletiyoruz.1 günden az bekletmemekte fayda var, çünkü krema geç katılaşıyor.

Servis etmeden önce tiramisunun üzerine kakao serpiyoruz. Rendelenmiş çikolata ile süslüyoruz.

Kalan 4 adet kedi dili bisküviyi küçük parçalara ayırdım ve ıslatıp, bir bardağın içine biraz bisküvi biraz krema şeklinde dizdim.Üzerini yine kakao ve çikolata rendesi ile süsledim. Onlarda öyle yendi ve çok sevildiler... Bugünlükte bu kadar :) Afiyetle... 

Kullandığım malzemelerin bazıları...

kavaklıdere üzüm suyu,labne peyniri,kedi dili,krema

22 Mart 2013 Cuma

ŞEKER HAMURUNDAN FİGÜRLER

melek

Aslında şeker hamurundan figür denemeleri demem lazım. Çünkü ilk defa şeker hamuru ile figürler yaptım ve çok zevkliydi gerçekten. Biliyorum anlatılacak bir tarif değil, şeker hamurunu hazır alıp şekiller yaptım. 2-3 yıl önce sanırım,evde şeker hamuru yapmayı denemiştim ve güzel olmuştu. Ama uğraşmanın gereği yok, hazır alıp kullanmak daha mantıklı bence. Tuttu tutmadı diye düşünmeden :)Tabi içinde ne var, ben güvenemiyorum derseniz, o başka ama ben süs amaçlı, denemek için aldım.

Yapım aşamalarında internetten çok faydalandım.Sağolsunlar adım adım anlatmışlar. Benim ilk denemem olduğu için birebir örnek alıp çalıştım ve zaten bu şeklin aynısından bir sürü internet sitesinde var.

şeker hamurundan bebek
girl

Aslında eğlence olsun ve birde şeker hamurunu denemiş olmak için yaptım. Kursa filan gitmeden tekniğini öğrenmek çok zaman ve emek istiyor.Sürekli pratikle elin alışacağı bir durum bence.O yüzden benimkiler çok basit oldu.Sonra demeyin o kadar güzel figürler yaparlarken bu niye bunları yayınlamış diye. Ben sadece benim gibi ilk defa yapacaklar için ve hiç bir bilgisi olmayıp internetten araştırarak basitte olsa birşeyler çıkarılabileceğini göstermek istedim.

Yalnız şeker hamuru şekillendiricilere ilk başta ne gerek varki, almasam mı acaba dedim ama iyiki almışım gerçekten çok işe yarıyor. Ama öylece kaldılar.Çünkü sürekli yapılacak birşey değil,eğer satış ya da sipariş üzerine yapmıyorsanız. 

Ben figürleri yapalı belki 2 ay oldu, hala duruyorlar.Baştan kimse yemeğe kıyamadı, biblo gibi çok sevimliler filan dendi, sonra da ilk acemilik tabi, üstüne bir kapak kapatmak aklıma gelmemiş, iyice kurusun derken, üzerine minik minik tozlar yapışmış.Zaten öyle eline alıp yenecek birşeyde değil.Çok tatlı, adı üstünde şeker hamuru, en fazla insan bir iki yudumcuk tadına bakabilir herhalde.

Şeker hamurlu pasta yapmayıda düşündüm ama evdekiler ne yazık ki şeker hamurlu pastayı sevmiyorlar.Gerçeği söylemek gerekirse bende pek sevmiyorum ama özel günlerde çok hoş oluyor ve zaten şeker hamuru dekor amaçlı kullanılıyor bence. Nasıl hazır yaş pastayı aldığımızda üzerinde süsler oluyor ve onları çıkarıp kenara ayırıyorsak, şeker hamurlu pastanın da üzerini ayırıp alttaki enfes pastayı yiyebiliriz, tabi yapan güzel ve özenerek yaptı ise.

Alt resimdeki şeker hamurlu kızın adını, kuzenim sevimli kızının ismi olan, Nazlı koydum.O da en az bunun kadar tatlı ve sevimli...   :)

gumpaste

Bu resimleri yayınlayıp, altına tarif olarak ne yazıcam acaba, yayınlamasam mı ki dedim.Ama yine çok uzun yazdım sanırım.Neyse işte, sizlerle sevimli, küçük şeker hamuru figürlerimi paylaşmak istedim. Afiyetle...

girls

20 Mart 2013 Çarşamba

İÇLİ KÖFTE

içli köfte

İçli köftelerin resimlerini daha önce facebookta paylaşmıştım ama tarifini yayınlamaya anca sıra gelebildi...

haşlanmış içli köfte

Aslında içli köfteyi herkes sevmez ama tadı gerçekten çok lezzetli oluyor.Benim yaptığım içli köftenin lezzetli olmasının sırrı sanırım içinde neredeyse kıymadan çok ceviz olması.Gerçekten çok lezzetli oluyor... :)

Ölçüleri tam olarak veremeyebilirim çünkü kıvamını ayarlamak için, sürekli azar azar un ve su katıyorum.Ama yinede ortalama ölçüleri vermeye çalışacağım.

Malzemeler:

-2,5 su bardağı ince bulgur

-1 su bardağı un (unun hepsini bir seferde dökmüyoruz, gerektikçe ilave edeceğiz)

-1 yumurta

-1 çorba kaşığı biber salçası

-2 çorba kaşığı domates salçası

-5 yemek kaşığı irmik

-tuz

-karabiber

-bulguru ıslatmak için sıcak su

haşlanmış içli köfte
içli köfte

 İç harcı için:

-300 gr kıyma

-5-6 yemek kaşığı tereyağ

-yarım su bardağı sıvı yağ

-2-3 su bardağı iri dövülmüş ceviz

-2 orta boy soğan

-2 yemek kaşığı biber salçası

-1 yemek kaşığı domates salçası

-1 yemek kaşığı hazır salça (hazır salçalar biraz tatlı oluyor ve lezzet verdiği için ekliyorum)

-Baharatlar; kimyon,sumak,isot,tuz,bulyon (baharatları damak tadınıza göre 1 er tatlı kaşığı olarak ekleyebilirsiniz)

walnut
içli köfte

Tarifi:

Bulgur ve irmiği bir kapta karıştırıp üzerini biraz geçene kadar sıcak su ekliyoruz ve kapağını kapatıp şişmesi için bekletiyoruz.

haşlanmış içli köfte

İç harcın hazırlanışı; soğanı ince ince küp şeklinde doğruyoruz.Tereyağ ve sıvıyağı geniş bir tavaya alıyoruz ve soğanları ekleyip biraz kavuruyoruz.İçine kıymayı ekleyip bir müddet, suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Baharatlarımızı,cevizi ve salçayı ekleyip biraz daha kavurarak pişiriyoruz. Soğuması için kenarda bekletiyoruz.

Bu arada şişmiş olan irmiğin içine diğer malzemeleride ekleyip güzelce yoğuruyoruz.Kıvamını kontrol etmek için ara ara hamurdan parçalar alıp içini açmaya çalışıyoruz.Eğer içi açılmıyor ya da açılırken yırtılıyor ise kıvamına göre un ya da su ekleyerek güzel bir hamur elde ediyoruz.

Hazırladığımız bulgurlu hamurdan istediğimiz boyutta parçalar alıp yuvarlıyoruz ve parmaklarımızla içini açıyoruz.Soğumuş olan harcımızdan, bulgurlu hamurun içine fazla olacak şekilde bastırarak koyuyoruz ve ağız kısmını limon şekli gibi kapatıyoruz.

Ben 35-40 tane içli köfte yapıp derin dondurucuda saklıyorum. Arada akşam yemeklerinde filan 5-6 tane köfteyi alıp, açılmasını (buzunun çözülmesini) beklemeden bazen kaynayan sıcak suda 7-8 dakika haşlıyorum ya da kızgın yağda yine çevirerek 7-8 dakika kızartıyorum. Afiyetle...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...