2 Ocak 2013 Çarşamba

GİNGERBREAD (ZENCEFİLLİ KURABİYE)

Aslında çevirisinde zencefilli çörek diye geçiyor ama bana göre tam anlamıyla kıtır kıtır mis gibi kokan bir kurabiye...Orjinal tarifinde molasses (şeker tortusu ya da şeker pekmezi) var.Ama ben bulamadım açıkçası arayıpta sormadım:) Onun yerine bildiğimiz üzüm pekmezi ile yaptım, güzel oldu.Fakat dediğim gibi belki molasses ile yapılırsa daha güzel olabilir ama pekmezle de çok güzel oldu ve hiç pekmez tadı ya da kokusu yoktu. Tarifinde bi de karanfil tozu var.Kilosu biraz pahalı ama içine yarım tatlı kaşığı koyuluyor ve 1 liralık alsanız yeterde artar.Ben bir de tarife ek olarak fındık tozu kullandım bence o da güzel oldu...Tarifte muskat tozu var fakat ben aktara gidince almayı unutmuşum sanırım toz olarak vardır. Tane olarak buldum ve küçük rendeyle rendeledim ama tozu gibi olmadı bence toz olması daha iyi sonuç verir...Gelelim tarife;

 

Malzemeler:

-125 gr oda ısısında beklemiş tereyağ

-1 cup kahverengi toz şeker

-1/4 cup pudra şekeri

-1/3 cup fındık tozu

-1 yumurta

-1/3 cup nişasta

-1/3 cup pekmez

-2-3 damla vanilya aroması

-Yarım çay kaşiğı tuz

-Yarım çay kaşığı karbonat

-1 tatlı kaşığı tarçın

-Yarım tatlı kaşığı karanfil tozu

-1 tatlı kaşığı zencefil tozu

-Yarım tatlı kaşığı muskat tozu

-Yaklaşık 3-4 cup un ama kıvamına göre ayarlanmalı,yani aldığı kadar

Tarifi:

İlk önce fındık ve şeker hariç diğer kuru malzemeleri yani un,nişasta,tuz,karanfil tozu,zencefil tozu,tarçın,muskat rendesi ve karbonatı ayrı bir kaba eleyelim.Yumuşamış olan tereyağını toz şeker ve pudra şekeri ile silikon spatula yardımıyla  karıştıralım. Yumurtayı da kırıp tekrar karıştıralım ve pekmezide ekleyelim.Vanilya aromasınıda ekledikten sonra fındık tozunu koyup karıştıralım(ben bütün fındıkları rondodan geçirdim ve eledim iri tanaleri koymadım).

En son unlu toz karışımları ekleyip yine karıştıralım.Eğer unu az gelirse biraz daha eleyebiliriz ama tereyağ çok yumuşadığı için fazla un alabilir.Çok koymamaya dikkat edelim çünkü hamur pişince çok sert olur yani kıtır kıtır olmaz.Elimizle biraz yoğurduktan sonra streç filme sarıp buzdolabında enaz 15-20 dakika katılaşmasını bekleyelim.Daha sonra  hamuru merdane ile açıp, istediğimiz şekillerdeki kalıplar ile keselim ve katı yağ ile yağlanmış ya da yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim. Tepsiyi tekrar buzdolabında 5 dakika bekletip, 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirelim.

Soğuyunca üzerini süslemek için royal icing hazırlayalım.

Royal icing için;

-1 yumurta akı

-1 çimdik tuz

-2 cup pudra şekeri

-2-3 damla limon suyu

Yumurtayı ve tuzu mikserle önce düşük sonra yavaş yavaş artırarak hızlı devirde 2-3 dakika çırpalım ve  içine pudra şekerimizi eleyerek ilave edip tekrar çırpalım.En son limon suyumuzu da ekleyip tekrar çırpalım.Kıvamı sıvık ise pudra şekeri ekleyerek ayarlayabiliriz..İstediğimiz rengi elde etmek için toz gıda boyası ekleyip karıştıralım.Ben yağlı kağıt ile külah yapıp kurabiyeleri öyle süsledim ama siz ince uçlu duy ile de yapabilirsiniz.Afiyetle...

Not: Gingerbread kalıbını kendim yaptığım için şekilleri biraz kayık :) olabilir...Ama sevimli oldular:)

3 yorum:

  1. nefis görünüyor, eline sağlık gizmo :)

    YanıtlaSil
  2. canım mükemmelsin yaptıklarını çok beğeniyorum :)))

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık çok sevimli ve lezzetli görünüyorlar :D tam yemelik..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...