10 Aralık 2012 Pazartesi

MACARON (RENKLİ MAKARONLAR...)

Aslında makaronları yapalı çok oldu ama onlarca resim içinden anca seçebildim desem.Evet daha bu gördükleriniz buz dağının görünen yüzü...Sanırım biraz fazla resim koyuyorum:) Yavaş yavaş öğrenicem inş.


Macaronları İstanbula giderken yapmıştım.Çok beğenildiler ama beni çok yordular...

4 renk makaron için 3 günden fazla uğraştım sanırım.Kutu yapımı için uğraştığımı saymıyorum.


Kutu yapımı ayrı bir macera... Yapmak isteyen olursa ayrıntılı olarak bir ara onuda yazarım.Ama kısaca şöyle söyleyeyim cetveli en son ortaokulda kullanan biri için yaşadığım 1 santimlik hatanın nelere mal olduğu...Onca kağıt ve yazıcıdan bir o kadar boşuna resim çıktısı... Ama sevimli ve sağlam kutular oldular.

Makaronlar daha önce yazdığım buradaki makaronla ve şuradaki macaronla aynı tarif.Ama ben yinede kısaca:) anlatayım:

Her zaman makaron yaparken önce yağlı kagıt serili tepsimiz,sıkma aparatımız,eleme kabımız,harmanlanmış kuru karışımımız(badem unu,pudra şekeri ve renkli yapıyorsak kürdanın ucu ile toz(bir ara jel gıda boyası alıcam inş.) gıda boyamız) ve 72 gr toz şekerimiz hazır olacak.

Merak eden olursa ve belki evinde tartı olmayan ya da sadece makaron için almak istemeyenlere bir daha ki makaron yapışım da acele olmaz ise bu gram ölçülerini su bardağı ve yemek kaşığı ölçülerinde yazmak istiyorum...

Yumurtalarımız (90 gr) bildiğiniz gibi eskitilmiş ve oda ısısında olacak.

Yumurtalarımızın içine bir çimdik tuz atıp güzelce köpürene kadar çırpıyoruz ve kenardan toz şekerimizi yavaş yavaş ekliyoruz mikserin ucundan veya kabı ters çevirdiğimizde içinden akmayacak kıvama gelene kadar devamlı çırpıyoruz.

İçine kuru malzememizi de (144gr pudra şekeri + 117 gr badem unu)ekleyip spatula ile alttan üste katlayarak karıştırıyoruz.Bence herşeyi doğru yapıyorum,malzemelerim tam ama yinede olmuyor diyorsanız karıştırmayı yanlış yapıyor olabilirsiniz.Çünkü karıştırmak önemli yani çok karıştırıp neredeyse su gibi akışkan olmayacak ya da az karıştırıp pütürlü bir kıvamda da olmayacak. Sanırım biraz koyu kek hamuru kıvamında olacak.Bunu deneyerek anlayabilirsiniz.Bir tabağa tatlı kaşığı ile bir parça koyup kıvamını bakabilirsiniz.Eğer tabağı salladığınızda yayılmıyor ve pütürlü bir şekilde şeklini koruyor ise olmamıştır bu durumda biraz daha karıştırabilirsiniz.

Daha sonra sıkma torbamıza karışımı aktarıp aralıklı olarak yağlı kağıt serili tepsimize sıkıyoruz. Oda ısısında üzerine dokunduğumuzda parmağımıza bulaşmayacak kıvama gelene kadar bekletip(yaklaşık havanın ve ortamın nem durumuna göre 1 ile 2 saat arası) 140 derece fırında 22-25 dakika pişiriyoruz.Az pişerse yağlı kağıtta altı kalır yani yapışır, çok pişer ise çok kuru ve kırılgan olur.

Sıra geldi kremaya.İstediğiniz kremayı sürebilirsiniz bence bir reçel ya da nutella bile çok yakışıyor

Ama ben bu makaronlar için sıvı kremayı mikser ile çırptım içine 1 paket toz kremşanti ekledim ve biraz daha çırptım içine 2 yemek kaşığı tereyağ ve yarım su bardağı badem unu(macaronun içine elediğim badem unundan kalan parçalarıda kremaya ekledim)1-2 yemek kaşığı antep fıstığı tozu ve vanilya aroması (benimki ki dr oetkerin vanilya aroması gerçek olan değil belirteyim.Sizde vanilla extract varsa sanırım çok güzel aroma verebilir) ekleyerek çırpıyoruz.Buzdolabında dinlendiriyoruz.

Daha sonra kaç renk yapacaksak ayırıyoruz.Ben 4 renk yaptığım için 4 parçaya ayırdım:

-sade olana bir şey koymadım

-yeşil olana 4-5 kaşık daha antep fıstığı ekledim

-sarı olana sarı gıda boyası ekledim

-pembe olana orman meyvalı kremşanti ve çok çok az pembe gıda boyası ekledim ve çıptım

Buzdolabında beklettim ve sıkma torbası ile macaronların aralarına sıktım bazılarını kaşıkla sürdüm.Kakaolu makaronun bazıların antep fıstıklı bazılarını ise ganaj kremalı yaptım.Buzdolabında kapalı bir kapta uzun süre tazeliğini koruyor.

Benden bu kadar biraz uzun oldu ama her ayrıntıyı yazmak istedim yine de bir soru olursa seve seve cevaplarım:)















10 yorum:

  1. Ellerinize sağlık çok güzel olmuşlar açıklayıcı tarif için ayrıca teşekkür ederim . Işın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Işın Hanım,

      Beğenmenize sevindim. Teşekkür ederim. :)

      Sevgilerimle...

      Sil
  2. mükemmel olmuş olmuş ellerinize sağlık,tarifinizi en kısa zamanda deneyeceğim.Toz şeker ölçüsü ne kadardır bidiriseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  3. Elinize emeğinize sağlık :) Tariflere bakıp yapamayanlar ve Macaron tatmak isteyenleri de Handenin Fırını​ 'na bekleriz :)

    YanıtlaSil
  4. Ben makaronu yapiyorum oluyor ama pisirmede sıkıntı yasiyorum ya az pisiyor ya da cok sert oluyor renkli makaronlarin rengi kahverengimsi oluyor neden olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Fazla sıcak fırında pişiriyor olabilirsiniz. Ben makaronları fırına koymadan önce ısıyı iki üç dakika önceden 100 dereceye alıyorum. Makaronları fırına koyduktan sonra ısıyı 140 dereceye getirip fazla pişirmiyorum. Bir de fırından fırına ısıtma derecesi değişebiliyor. Fırının üst ızgarasına fazla yakın olmamasına dikkat edebilirsiniz.

      Sevgilerle.

      Sil
  5. bu tarif harika elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. çok güzel görünüyor sizde benim son tarifime bakıp yorumlarsanız sevinirim
    https://www.harikaevisleri.com/2018/04/makaron-evde-nasil-yapilir-makaron-tarifi.html

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...